MattiTukiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Työmarkkinaratkaisu

Kyllä siitä sopimus syntyy

Tänä aamuna (7.3.) TV:n lähetyksissä on haastateltu Eläkeyhtiö Ilmarisen eläkepolitiikasta vastaavaa johtajaa Jaakko Kianderia. Hänen mukaansa sopimukselle ovat edellytykset olemassa, eikä ole katastrofi, vaikka osa SAK:n jäsenliitoista jäisi sen ulkopuolelle. Niiden osalta käy vain niin, että siltä osin neuvottelut käydään liittokohtaisesti ja yleistilanne vaikuttaa taustalla niin, että myös nämä liittokohtaiset sopimukset noudattavat yleistä linjaa.

Tämä näkemys on jokseenkin sama, minkä kirjoitin pari päivää sitten blogini kommentoinnissa:

Haukat saivat yliotteen EK:ssa

Haukat saivat yliotteen EK:ssa

Yritys saada aikaan laaja työmarkkinaratkaisu kaatui työnantajien EK:n tahdonpuutteeseen. EK teki prosessin aikana kolme virhettä – tai tietoista ratkaisua – jotka johtivat sopimuksen kariutumiseen.

Ensiksi EK ei tarttunut heti SAK:n syyskuiseen tarjoukseen, joka olisi merkinnyt palkkojen nollaratkaisua vuodelle 2017 ja viennin asemaan pohjautuvan sopimusmallin siitä eteenpäin.

Markkinataloudesta komentotalouteen?

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) perusporvarihallituksen niin sanotun kilpailukykypaketin esitykset edustavat onnetonta yritystä harjoittaa esiteollisen ajan komentotaloutta maailmassa, jossa markkinatalous ja demokratia aika päiviä sitten ovat jättäneet sellaisen taakseen.

Ahneita renkiä ja jaloja isäntiä

Viime aikoina uusliberaalit valtakunnan vaikuttajat ovat korostaneet runsaasti sitä, kuinka suomalainen työvoima on suorastaan sietämättömän kallista. Palkansaajat Suomessa ovat ahneita ja tuhovat toiminnallaan suomalaisen yrittämisen. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä