MattiTukiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Ruotsin vaalit

Ajautuuko Ruotsi nyt ennenaikaisiin vaaleihin ja Natoon ?

Ruotsin valtiopäivävaaleissa vuonna 2014 syntyi pattitilanne, kun porvariallianssi eikä myöskään punavihreä vasemmisto saaneet enemmistöä. Ruotsiin muodostettiin Stefan Löfvenin johtama sosialidemokraattien vähemmistöhallitus.

Ruotsissa opetellaan demokratiaa kantapään kautta

Ylen uutisissa toimittaja arvioi, että ruotsidemokraattien äänestysmenettely oli brutaali. Toimittaja siis arvioi näin Ruotsin vapaissa vaaleissa valitun puolueen toimintaa, kun kyseinen oppositioon ylimielisesti sysätty puolue ei suostunut ehdoitta tukemaan vallassaolevaa demarijohtoista hallitusta.

Aiemmin demarit muiden puolueiden tapaan olivat ilmoittaneet ja käytännön teoillaan osoittaneet, että he eivät halua olla missään tekemisissä ruotsidemokraattien kanssa. Tähän Ylen toimittajalla ei ollut mitään huomautettavaa.

Ruotsalainen antirasismi on ideologiaa - ei hysteriaa

Olen seurannut mielenkiinnolla Suomessa käytävää poliittista keskustelua ja etenkin Ruotsin tämänvuotisten vaalien herättämää kommentointia suomalaisissa medioissa ja nettikeskusteluissa. Viimeistään Jussi Halla-ahon Helsingin Sanomille 19.9. antama lausunto Ruotsidemokraattien normalisoinnista ja ruotsalaisten antirasistisesta hysteriasta sai tarttumaan näppäimistöön.

Ohessa muutama Halla-ahon sekä suomalaisen kesskustelukulttuurin ja kansallisen identiteetti-kysymyksen kirvoittama ajatus.

Valta vaihtuu Ruotsissa

 

Valta vaihtuu Ruotsissa

 

Ruotsissa käytiin viime sunnuntaina vaalit, joissa valittiin päättäjät kolmelle tasolle: Ruotsin eduskuntaan, maakäräjille ja kuntiin. Ruotsia lähes kymmenen vuotta hallinnut Fredrik Reinfeldtin johtama porvaririntama koki rajun tappion ja joutuu väistymään hallitusvastuusta. Reinfeldtin oma puolue Maltillinen kokoomus menetti ääniosuuttaan yli 7 prosenttiyksikköä.

Ruotsi shokissa

Ruotsin lehdet on täynnä vihapuheita ruotsidemokraatteja kohtaan, jotka kehtasivat tulla tekemään jytkyn parlamenttivaaleihin, vaikka heitä oli haukuttu ja uhkailtu, keksitty kaikki mahdollinen ja naurettavakin asia, jolla saataisiin ruotsidemokraatit näyttämään huonolta vaihtoehdolta, ja itse äänestäjä, jos äänestät ruotsidemokraatteja, olet rasisti ja luopio, etkä oikea Ruotsalainen, jonka humaanit arvot ovat muuttumattomat. -No, eihän tämä kampanja onnistunut, koska tosiasiat puhuivat sitä vastaan.

Puhtaan ruotsalaisuuden puolue voitti Ruotsin vaalit

Ruotsalainen talouselämä ja Ruotsin elintgaso perustuu maahanmuuttoon. Maahanmuuttajat, myös suomalaiset maahanmuuttajat, ovat vuosikymmenet tehneet ruotsalaisten työt heidän puolestaan ja maksaneet ruotsalaisten eläkkeet. Nyt kun maahanmuuttajat alkavat Ruotsissa tulla eläkeikään, ruotsalaiset eivät enää suvaitse heitä, Ruotsin mamuja, kuten ennen.

Kokoomukselle raju tappio, ruotsidemokraateille suurvoitto

Ruotsin parlamenttivaaleissa kävi kuten oli odotettu. Silti media ja muu "suvaitsevaisto" lukee vaalitulosta tarkoitushakuisesti. Hehkutetaan demareiden voittoa, vaikka tulos on vain karvan verran parempi kuin viime kerralla, jolloin tulos oli kaikkien aikojen pohjanoteeraus. Paikkoja valtiopäiville irtosi 113 eli vain yksi enemmän kuin edelliskerralla.

Kokoomuksen vaalitappiota aivan oikein korostetaan, mutta samaan aikaan ruotsidemokraattien suurvoittoa vähätellään.

Valta vaihtuu Ruotsissa – mitä Björn Wahlroos nyt tekee?

Yöllä seurasimme televisiosta Ruotsin vaalivalvojaisia. Ei voi olla ihmettelemättä, miten erilainen Ruotsin ja Suomen poliittis-yhteiskunnallinen ilmapiiri on. Ruotsissa porvarillinen hallitusallianssi on onnistunut pitämään työttömyyden alempana kuin Suomessa. Talouden pyörät pyörivät tehokkaammin kuin meillä.

Poliittista väkivaltaa demokratian nimissä

Mitä Ruotsi edellä, sitä Suomi perässä. Tämä on tällä hetkellä suurin pelkoni Suomen tulevaisuutta pohtiessa. Vaikka Suomen ja Ruotsin soveltamat maahanmuuttopolitiikat ovatkin täysin eri mittasuhteissa, näkyvät Ruotsin poliittisessa ilmapiirissä kytevät negatiiviset sävyt erityisen selkeästi näin parlamenttivaalien kynnyksellä. Ruotsin vaaleja edeltäneinä viikkoina on näkynyt entistäkin selkeämmin miten ruotsalainen demokratia toimii.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä