MattiTukiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Palkkakehitys

Luokanopettajan palkkapersliuku

20.8. Iltalehti    IL-jättiselvitys: Näissä ammateissa palkat ovat nousseet eniten 2010-luvulla

Kun Iltalehti selvitti yksityisen sektorin keskipalkkoja vuosilta 2010-2015, erityisesti kaksi asiaa sattuu silmään.

Ensinnäkin nuorimpien koululaisten opettajat ja lastentarhaopettajat vaikuttavat olevan hurjassa palkkakuopassa: keskipalkka oli viime vuonna vain 2 635 euroa - ja palkkakehitys vuosina 2010-2015 peräti 11,9 miinuksella.

Suomen kustannuskilpailukyvyn merkitystä yliarvioidaan

Nokian tutkimusjohtaja Aki Kangasharju kirjoitti HS:n Vieraskynäpalstalla 18.11.2015, että kansainvälisessä vertailussa Suomi on vielä heikommassa kunnossa kuin yleisesti uskotaan. Kirjoitus oli otsikoitu ”Suomen kilpailukyvyn puutetta aliarvioidaan.” Hänen mukaansa hallituksen esittämän 15 prosentin kustannuskilpailukyvyn parantamisen sijaan kilpailukyvyn vaje saattaa olla jopa 17 prosenttia.

Paikallinen sopiminen palkoista = paikallinen uhkailu ja kiristys työpaikoilla

Paikallinen sopiminen on kaunis ajatus, jolla on ruma tarkoitus. Huolestuin työministeri Lindströmin ilmoituksesta ajaa paikallista sopimista. Elinkeinoelämä yrittää saada kansan uskomaan työpaikkojen säilyvän, jos vähän joustetaan sieltä täältä. Oikeasti tavoitteena on saada aikaan halpatyömarkkinat lakkauttamalla sitovat työehtosopimukset. Valta-asetelman tasapaino halutaan siirtää ammattiyhdistyksiä ja ihmistä suosivasta elinkeinoelämää ja pääomia suosivaksi.

Sillanrakentajien palkkaseuranta

Aihe alkoi kiinnostamaan kun huomasin Viitasaaren kääntösillan lähettyvilla muistokiven. Kivessä oli laatta jossa luki ”tämä silta rakennettiin 1865-1866 hätäaputöinä.” Hain tietoa tästä siltatyömaasta alkuun tuloksetta. Sitten yleisövihjeiden perusteella löytyi mm seuraava kuvaus.Esko Pasasen luennosta jossakin kirkon luentotilaisuudessa. ”1860-luku oli vaikeiden katovuosien, nälänhädän ja kulkutautien surkea vuosikymmen. Pahimmat vuodet olivat 1866 –1867.

Ahneita renkiä ja jaloja isäntiä

Viime aikoina uusliberaalit valtakunnan vaikuttajat ovat korostaneet runsaasti sitä, kuinka suomalainen työvoima on suorastaan sietämättömän kallista. Palkansaajat Suomessa ovat ahneita ja tuhovat toiminnallaan suomalaisen yrittämisen. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä