MattiTukiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta ICT

Julkisten IT-järjestelmien käytettävyys (tai sen puute)

Kaupunkien paisuneet budjetit, talouden sopeuttaminen ja ylipäätään teknologian kehittyminen on tuonut kuntalaisten eteen IT-palveluita suuria määriä melko nopeaan tahtiin. Alkuvuosina annoin anteeksi niiden karmean käytettävyyden, sillä homma oli lapsenkengissä.

Soten aikataulu uusiksi

Kuntavaalien jälkeen saamme otsikoihin tiedon sote-uudistuksen aikataulun muutoksista.

Sipilä, Orpo ja Soini tulevat kertomaan, että sote-uudistuksen toteuttamista joudutaan lykkäämään. Lykkäämisen syyksi kolmikko ilmoittaa ict-ratkaisujen keskeneräisyyden. (Ict on suomeksi tieto- ja viestintäteknologia) 

Syynä uudistuksen lykkäämiselle on tietotekniikkakin, mutta todellinen, syvempi syy on sote-uudistuksen epäonnistuminen. Valinnanvapaus (hallituksen esityksen mukaisesti toteutettuna) sekä perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen keskittäminen eivät vaan toimi.

Osaajapula kasvun esteenä Oulussa

Ennustin Oulussa vallitsevan ICT-alan osaajapulan jo itsenäisyyspäivänä 2015. Pohdin tuolloin myös, että miten työllisyystilanteen parantuminen saataisiin toteutettua muillakin kuin ICT-alalla.

Oulussa on ollut toimiva konsepti päivittää ICT-alan työttömien osaaminen vastaamaan työnantajien tarpeita. Näytöt konseptin toimivuudesta ovat kiistattomat. Onko konseptia osattu jalostaa muille aloille? Rahallinen sijoitus työvoiman täsmäkoulutuksiin maksaa itsensä nopeasti takaisin ja tuo hyvinvointia sekä yksilöille että seudulle.

Oulun ICT-ala elää ”intia-ilmiötä”

Kaleva uutisoi 29.6.2016, että Oulussa on huutava osaajapula ICT-alalla. Ennustin asian jo viime vuoden itsenäisyyspäivän blogissani ”Ouluun työvoimapula ensi vuonna”.

Ohjelmistoasiantuntijoiden työlupien tarveharkinnasta luopuminen

Teknologisen kehityksen painopisteet ovat aina olleet jatkuvassa muutoksessa.

Teollistumisen aikakautena vahvimpia teknologioita olivat koneenrakennus, sähkötekniikka ja kemia.

Transistorin keksiminen 50-luvulla johti lopulta "piin valtakauteen" ja digitaalielektroniikan sekä (käytännöllisten) tietokoneiden syntyyn.

Voisiko systeemi toimia kuten liikennesäännöt tai pelit

 

Voisiko systeemi toimia kuten liikennesäännöt tai pelit jossa toimitaan samoin, mutta kukin omilla välineillä omassa tahdissa ja puitteidensa mukaan. Kokonaisuudessa on vanhempia, tuttuja ja toimivia sekä uudempia herkkuja.

 

Kaikki toiminta ei tarvitse olla samassa systeemissä, jäsennetään osa kerrallaan alueet, toimijat, toimialat, jne.

 

Annetaan vaateissa, ihmiselle ja teknologialle mahdollisuus kerrankin onnistua.!

 

Otetaan osa kerrallaan hallintaan halukkaat edellä.

 

Ouluun työvoimapula ensi vuonna

Microsoft ja Broadcom vapauttivat viime vuoden aikana Oulun työvoimamarkkinoille noin 1000 ohjelmistoalan ammattilaista suurirtisanomisten yhteydessä. Näistä ammattilaisista vain 257 on enää TE-palveluiden asiakkaana.

Apua! Ulkomaalaiset toimivat Suomen markkinoilla

Suomen taloudella sujuu alavireisesti ja kansalliseen tapaan etsimme asiaan syylliset. Vielä näihin päiviin asti poliitikot ovat saaneet kantaa syyllisyyden taakkaa. Nyt eduskunnassa on keksitty parempi kohde tyytymättömyydelle: ulkomaalaiset

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä