MattiTukiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Ydinasevallat

Etenevätkö Koreat rauhaan ja tunnustukseen?

Korean niemimaan rajanaapurina on Kiina – maailman suurin ja vaikuttavin talous. Kiina on myöskin korealaisten suurin kauppakumppani – niin eteläiseen kuin pohjoiseen osaan niemimaata. Kiina näyttää vaikuttavan tuhansien vuosien vanhalla kulttuurillaan tiekarttaan, joka nyt olisi määrittämässä ja johdattelemassa korelaisia kohti yhtenäisyyttä.

 

Kiina nousi suurimmaksi – mutta ei maailmanpoliisiksi! *

Tunnetusti Kiina ohitti kansantaloudessa Yhdysvallat jo vuoden 2014 aikana - sen talous kasvoi suuremmaksi - ostovoimakorjattuna. Kiina tuli sotalaivoineen myös Itämerelle kesällä 2017 - harjoitellakseen Venäjän laivaston kanssa ja osallistuakseen Pietarin laivastoparaatiin - näin kaksi suurvaltaa pelaavat ainakin osin jo samaan maaliin --- 

 

Venäjäkin – ”pahan valtakunta” on liian suuri – lännen mielestä!

(Harvemmin puhuttu skenaario. Me suomalaiset katselemme historiaviisaina idän ja lännen vedenjakajalta näytelmää, jonka käsikirjoituksen tietävät tarkoin juuri nämä kaksi eri maailman johtajaa – ydinasesuurvallat Venäjä ja Yhdysvallat)

 

Ydinsota

 

(Evoluutioon on aina kuulunut väkivalta |1, tavoiteltaessa tai puolustettaessa reviiriä |2 tai jopa sille lisää elintilaa – näin ihmiskunta tarvitsee aina aika-ajoin annoksen sotaa |3, jotta keskeneräinen henkisyytemme saa tasapainonsa)

 

Edistystä, mutta

Genevessä Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi sovittu, on edistystä, mutta puheet ovat puheita vain teot merkitsevät.

Geneve oli hyvä realipolitiikan oppitunti, todelliset sopija olivat kaksi hampaisiin saakka aseistettua ydinvaltaa. Tai, ehkäpä Usa vain noudatti presidenttimme neuvoa lepyttelemällä tällä tavoin loukatun karhun ylkpeyttä.

Hyvä, ette Etyj saa näkyvän roolin. Sitä Suomestakin on toimijaksi toivottu. Nyt Ilkka Kanervalla on asemansa avulla mahdollisuus todella vaikuttaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä