MattiTukiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Väestörakenne

Syntyvyyden laskusta saa syyttää onnistunutta politiikkaa

Sosialidemokraattien Antti Rinne päätti eilen kannustaa kansaa ”synnytystalkoisiin”, mikä ei julkisuudessa juuri riemuhuutoja herättänyt. Taustalla on tietenkin  tälläkin kertaa väestön ikärakenteesta johtuva kestävyysvaje, johon ratkaisuja voi ja pitääkin etsiä.

Suomen väestörakenne käy lävitse huolestuttavia muutoksia

Töitä tarjolla jopa tuplaliksalla, mutta suomalaisia ei kiinnosta. Tällä tavoin Iltasanomat otsikoi työttömyyttä käsitelleen uutisensa reilu kuukausi sitten Suomalaisille työntekijöille olisi Iltasanomien haastatteleman asiantuntijan mukaan ollut kysyntää jo pidemmän aikaa. Monen halukkaan kohdalla kielivaatimukset kasvattavat kuitenkin kynnystä lähteä. Tätä melko harva asiantuntija ottaa huomioon.

Totaalinen tuho vai maahanmuutto?

Syntyvyys Suomessa oli viime vuonna 1,71 lasta/nainen. Jotta kulttuuri voi säilyä elinvoimaisena, tarvitaan syntyvyys, joka on vähintään 2,11 lasta/nainen. Jos mennään tämän alle toistuvasti, on tulevilla sukupolvilla työvoimapulaa ja monenmoista resurssipulaa, joka johtuu mm. siitä, että veronmaksajia on vähemmän suhteessa niihin, joiden huoltamiseen näitä veroja käytetään (mm. vanhukset). Koska verorahat kuluvat, mutta niitä ei kukaan maksa, mm. julkinen terveydenhuolto sinä hetkenä, kun katkaisen jalkani, on vain unelma.

Vieraskielisten osuus Helsingin seudun väestöstä rajussa nousussa.

Tässä pikainen tilastopläjäys.

Silmäilin tilastokeskuksen vuonna 2012 tekemää ennustetta vieraskielisten määristä Helsingin alueella ja vähän hurjalta näyttää. Alueella tarkoitetaan "Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa sekä kehyskunnat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi,Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti. Ennuste on laadittu kunnittain pääkaupunkiseudun neljään kuntaan ja yhteisenä seudun kymmenen kehyskunnan muodostamalle kehysalueelle".

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä