*

MattiTukiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kolmas valtakunta

Saksa – herää menneisyyden siteistä

Saksaa liittokanslerina pitkään palvellut Angela Merkel joutunee poistumaan takavasemmalle [1, tuskin kuitenkaan muuttaen entiseen Itä-Saksaan, jonka oppeja imi koulu- ja opiskeluaikanaan. Saksa on väkivahva EU-Euroopan talousveturi, mutta aseiltaan puolikääpiö – eurooppalaisittain.

 

Saksa on kohtalo, esikuva ja viitoittaja

Merkelin neljäs valtakunta.

„Hitler oli Englannin siirtomaapolitiikan suuri ihailija. Kuulemma jo vuonna 1926 hän oli lähempien työtovereidensa piirissä todennut: „En halua, etä Brittiläisten impriumin kruunusta putoaa yhtäkään helmeä. Se tarkoittaisi katastrofia ihmiskunnalle.“ Kun sotaa edeltävinä vuosina Saksassa julkinen mielipide ihaili Intian vapausliikettä hän sanoi: „Kiellän väkeäni osallistumaan tähän Gandhi-hälinään. Vapautta ei saavuteta kangaspuin, vaan tykien.“

 

Neljännen valtakunnan sananvapaus.

Saksassa on tuomittu 31-vuotias mies kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen kansaa kiihoittavasta Facebook-kirjoittelusta. Miehen kirjoituksissa toivotettiin Angela Merkel avustajineen „seinää vasten“. Tämän lisäksi mies oli kirjoittanut, että ihmisiä tulisi „toimittaa Auschwitzin uuneihin“. Mies tunnusti tekonsa.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä