MattiTukiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Julkinen keskustelu ja rasismi

VÄHÄN RAJAA, MYÖS MEILLE SUOMALAISILLE

VÄHÄN RAJAA, MYÖS MEILLE SUOMALAISILLE!

Alkuviikosta eräs maahanmuuttajanuori käveli Joensuun kadulla. Nuori oli tullut perheensä mukana muutama vuosi sitten Suomeen keskeltä sotaa ja suoritti tuonakin päivänä peruskouluopintojaan aikuisperuskoulun puolella. Kadulla kävellessään suomalainen nainen pysäytti hänet. Nuori otti kuulokkeet korviltaan ajatellen naisen tarvitsevan apua. Nainen alkoi huutaa: ”Vittu mene pois Suomesta!”, ”Te raiskaatte tytöt”. 

Rasismi-käsitteen ongelmallisuus

Luin tuntemattoman henkilön kommentin käsitteestä rasismi ja se on mielestäni niin korkeatasoinen, että vaatii tulla julkaistuksi ja luetuksi laajemminkin. Varsinkin kun pääministeri puheessaan eilen kollektiivisesti varoitti suomalaisia rasismista.

 

Mikael Virtanen

27. joulukuuta kello 22.31 Kommentoin Tere Sammallahden seinällä seuraavasti:

Bongattu: ihkaoikea rasisti

Vaikka täällä kotimaassa välillä siltä tuntuu, että ilmaisu rasisti (tai erään laulajattaren käyttämä "umpirasisti") on hyvinkin pahasti kärsinyt inflaatiota, niin yhä uudestaan paljastuu, että heitä edelleen on olemassa. Katsokaa tämä tuore video Ryanair-lennosta Barcelona-Lontoo.

Kyseinen, hieman ihrainen herra ei hyväksy sitä, että tumma ikärouva istuu samalla tuolirivillä...

Rasisti on nykyään tavallinen sana?

Eilen kuuntelin Helsingin kaupunginvaltuuston istuntoa. Esityslistalla puhuttiin rotusyrjinnästä. Itse puheissa käytettiin aika monta kertaa sanaa "rasistit" ja lähes aina samassa lauseessa mainittiin perussuomalaiset. Perussuomalaisten väitettiin jopa tappavan ihmisiä.

Aika kovaa puhetta ilman perusteluja.

Noam Chomskyn muistutus

Nyt jo 89-vuotias Noam Chomsky on yhdysvaltalainen filosofi, kielititeilijä, historoitsija, yhteiskuntakriitikko ja poliittinen aktivisti. Etenkin viime aikoina on yhä useammin tullut tarvetta muistuttaa kanssakeskustelijoita (ja ennen kaikkea leimakirveen käyttäjiä) Chomskyn tärkeästä huomautuksesta:

Chemnitzin ”sisällissota” ja median laukka

Viime sunnuntain ja maanantain kahakat Chemnitzissä ovat alkaneet elää suomalaisessa mediassa omaa elämäänsä.

Helsingin Sanomien mukaan kyse oli ”äärioikeiston” ryntäyksestä kaduille (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005805713.html). Maan suurimman lehden narratiivi oli selvä jo alusta lähtien: äärioikeisto haastaa oikeusvaltion ja natsit riehuvat kaduilla (https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005808183.html).

Rasismi ei ole mitä kenties luulet

Rasismi sanaa käyttävät eniten henkilöt, jotka eivät edes tiedä mitä sana tarkoittaa. Heillä se on leima ihmisille, jotka näkevät asiat toisin kuin leimaajat itse. YK ei ole tehnyt rasismin määritelmää koskaan.

Valtakunnansyyttäjä alistaa pakolla Suomen kansaa?

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen oli eilen tylynä: ”sananvapaudellakin on rajansa. Ihmisarvoa loukkaava vihapuhe ei nauti sananvapauden suojaa”. (https://yle.fi/uutiset/3-9882769). Tämä lausunto oli sitäkin merkittävämpää siksi, että hänen valtapiiriinsä kuuluvat erikseen nimettyinä myös sananvapautta koskevat asiat.

Silpomaton rasismivapaa yhteiskunta

Rasismiin haetaan nollatoleranssia, mutta kansalaisia vituttaa se, että silpomiselle ei saada samanlaista nollatoleranssia. Sitä ihan oikeasti luullaan, että kun itse pidättäytyy eriarvoistamasta toisia ihonvärin tai uskonnon perusteella, niin se toinen osapuoli sitten toimii myös sillä tavalla terveesti, eikä silvo omaa tytärtään tai tyttäriään.

Raamatussa jumala tekee liiton israililaisten kanssa ja  se sopimus vaatii poikalasten silpomisen. Mutta missä jumala on sanonut, että tyttölapsetkin tulee silpoa?

Kristitty ei voi olla rasisti

"PIISPA Terrori-iskua ei saa vähätellä, mutta kristityn tehtävä on yhä rakastaa lähimmäistään, Teemu Laajasalo tähdentää."

 

Näin ei uskonnollisen ihmisenä voin kyllä yhtyä näkemykseen mitä Teemu Laajasalo kertoo haastattelussa. Varmasti tälläinen puhe herättää vahvoja mielipiteitä sekä puoleen että vastaan.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä