*

MattiTukiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Hyvinvointipalvelut

Yhdenvertaisuudesta, välttämättömyydesta ja resursseista

Yhdenvertaisuusperiaate vaatii, että jokainen maassa oleskeleva saa kiireellisen ja välttämättömän hoidon. Tämähän on perustuslaillinen tosiasia.

Perustuslaissa puhutaan myös kunnallisesta itsehallinnosta, ja ainakin vielä se merkitseekin jotain. Jos jokin fiksu kunta haluaa poistaa terveyskeskusmaksut, valtio ei vastusta.

Pallo pilkulle - Äänestä

Nyt ratkaistaan ihmisten arjen kannalta tärkeiden palveluiden sekä asenneilmapiirin tilanne Suomessa. Tässä kisassa toimin, kuten jalkapallokentällä. Teen oman osuuteni. Joskus pallo menee maaliin, joskus ei. Voin myös antaa ratkaisusyötön kaverille. Oman menestykseni rinnalla, jännitän tänään sitä, onko Sdp suurin puolue ja miten voimasuhteiden käy Helsingissä. Rauhaa pitää ja voidaan edistää ihmisiä lähellä. On meidän kaikkien asia yhdessä ja erikseen huolehtia siitä, että eriarvoisuus ja hyvinvointi erot eivät pääse kasvamaan kohtuuttomiksi.

Julkisten IT-järjestelmien käytettävyys (tai sen puute)

Kaupunkien paisuneet budjetit, talouden sopeuttaminen ja ylipäätään teknologian kehittyminen on tuonut kuntalaisten eteen IT-palveluita suuria määriä melko nopeaan tahtiin. Alkuvuosina annoin anteeksi niiden karmean käytettävyyden, sillä homma oli lapsenkengissä.

Raja kasvulle! Paremmat palvelut pienemmillä veroilla ei ole utopia.

Espoon kasvu on riistäytynyt hallinnasta.  Nykykasvu vahingoittaa ympäristöä, kuntataloutta ja kuntalaisten palveluja.

 

Liikenneväylät ruuhkautuvat tarpeettomien työmaiden johdosta. Valtion maanteille rakennetaan kattoja kaupungin rahoilla. Asumisen hinta karkaa käsistä. Lähiöitä pirstotaan vanhentuneilla ja kalliilla raideliikenneratkaisuilla. Perinteiset lähikeskukset murjotaan massiivisella rakentamisella. Tämä kaikki maksetaan ottamalla velkaa velan päälle.

 

Sotesta sataa seteleitä

Sote-uudistus nytkähti eilen taas ison askelen eteenpäin, kun hallitus teki ratkaisun sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauden yksityiskohdista. Paketti lähetetään seuraavaksi lausunnoille kommentointita varten.

On hienoa, että asia etenee vihdoin. Valinnanvapauden toteutuminen vie koko hallintouudistusta oikeaan suuntaan. Terveyspalvelujen saatavuuteen tämä tuo valtavan muutoksen ja parantaa varmasti palvelujen laatua sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Voittokatto hyvinvointiyrityksille

Ruotsissa käydään nyt kehittävää keskusteluja yksityiskoulujen ja terveyspalveluiden voittojen rajoittamisesta, missä tarkoituksena saada osa näiden hyvinvointiyrityksien voitoista sijoittamaan palvelun laatuun, henkilökunnan palkkaamiseen, palkankorotuksiin ja toiminnan kehittämiseen. Jos siellä tämä ehdotus olisi voimassa, 450-500 miljoonaa euroa voitoista menisi omistajien tilien sijasta yrityksien toimintaan.

Suomi lahjoittaa vesistöjään ulkomaisille firmoille

Tilanne on se, että nyt pitkään valmisteltu lakiesitys on tulossa eduskuntaan, ja tämä esitys siirtää noin 2 miljoonaa hehtaaria meri- ja järvialueita liiketalouden käyttöön. Nämä alueet sisältävät myös pieniä saaria ym. Tietysti alueilta voidaan ruveta rajoittamaan julkisesta käytöstä.

Yhteiskuntapoliittisia eväitä tulevalle hallitukselle

Tuleva hallituspohja alkaa näyttää selvältä ja samalla tiedämme joitain keskeisiä poliittisia linjauksia, jotka todennäköisesti tulevat muodostamaan lähtökohdan hallitustyöskentelylle. Hyvinvointipolitiikan näkökulmasta keskeisin linjaus koskee julkisen sektorin kokoa. Näyttää siltä, että tuleva hallitus tulee asteittain pienentämään julkisen sektorin kokoa eli tulevaisuudessa meillä on vähemmän varoja hyvinvointipoliittisten tehtävien hoitamista varten.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä