*

MattiTukiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Hallitusohjelma 2015

Ristiretki työttömiä vastaan

Olen huolissani hallituksen ristiretkestä työttömiä vastaan. Loanheitosta ei julkisuudessa vaikuta loppua tulevan, mutta yhtään työtöntä ei viha- ja kurakampanja työllistä.

Työttömiä vaikuttaa tässä maassa saavan nimitellä ja kohdella miten hyvänsä. Jos samalainen mustamaalaaminen, yleistäminen ja syyllistäminen kohdistuisi, naisiin, lapsiin, työnantajiin tai maahanmuuttajiin, niin siitä olisi jo noussut haloo.

Kolme tietäjää ja Suomen talous

Juha Sipilän johdolla runsas vuosi sitten muodostettu kolmen puolueen hallitus lupasi saattaa Suomen talouden kestävään kasvuun niin, että työllisyysaste nousee 72 prosenttiin ja julkistalouden velkaantuminen taittuu ensi eduskuntavaaleihin mennessä. Nyt hallitus on saanut kolmen johtavan ekonomistin – Bengt Holmströmin, Sixten Korkmanin ja Vesa Vihriälän – arvion talouspoliittisen linjan oikeellisuudesta (ks. linkki).

Suomea ei voi johtaa kuin yritystä

Italialaiset valitsivat aikanaan pääministerikseen Berlusconin, miljardöörin, sillä jos mies osasi hoitaa omat asiansa, niin miksei koko maan asioita. 

 

Kuntaakaan ei voi johtaa samoilla johtamismenetelmillä kuten yritystä

Pluck plus plan

Jokaisella poliitikolla pitää olla oma nypi rusinat pullasta - ohjelma (pluck plus plan), sillä turvataan seuraavan vaalin voitto. Tai ainakin se, että ei pudota pois leikistä.

Joillakin se voi olla, sama kuin leikataan rikkailta ja annetaan köyhille. Teoria perustuu siihen, että köyhätkin äänestävät ja köyhät ovat poliitikon mielestä enemmistö hänen kannattajissaan. Tätä kutsutaan vasemistolaisuudeksi.

Keisarin uudet vaatteet

Uusi pääministerimme, Juha Sipilä, on selvästikin päättänyt laittaa ison luudan lakaisemaan Suomen maassa. Insinööriyrittäjällä on ollut virkistävän uusi ote hallitusneuvotteluissa iterointeineen ja vatulointeineen. Sen sijaan nyt, hänestä on tullut esiin diktaattori, joka kuvitettelee laittavansa koko demokraattisen sopimusyhteiskunnan uusiksi historian romukoppaan ja repii tukkaansa, kun yhteiskuntasopimusta ei synnykkään muutamassa viikossa. Mikään kompromissi ei käy ja nyt hän on valjastanut Kekkosmaiseen tyyliin televisionkin propagandansa levittämiseen.

Liukuhihnalle vauhtia

Suomi ja muut teollistuneet ja kehittyneet maat eivät kilpaile hinnalla, vaan innovaatioilla ja korkealla teknologialla. Minua kummeksuttaa sellainen työelämäkäsitys, että työ on teollisuustyötä Charlie Chaplinin 'Modern times' (=nykyaika) tyyliin, jossa tuottavuutta säädellään laittamalla yksinkertaisesti liukuhihna kulkemaan lujempaa. Sipilän kellokortin pitää raksahtaa 20 minuuttia myöhemmin ja sitten on valtakunnassa kaikki hyvin?

Kaikki talkoisiin Suomen hyväksi

Hallitusohjelma kiristää monelta osin juuri vähätuloisten ja –osaisten asemaa. Leikkaukset kohdentuvat erityisesti lapsiin, lapsiperheisiin, opiskelijoihin ja eläkeläisiin. Sekä viimeisimpien tietojen mukaan myös naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla  työskenteleviin.

Uutta työvoimapolitiikkaa

"Hallitus valmistelee 15.10.2015 mennessä vuoropuhelussa työelämän osapuolten kanssa työttömyysturvan uudistuksen, sisältäen työn vastaanottovelvoitteen tiukentumisen sekä velvoitteen osallistua aktivointitoimenpiteisiin." Lähde: hallitusohjelma s. 15.

 

On tarpeen täsmentää, mikä onkaan toimintatapa työvoimatoimistoissa nykyisellään.

Vetäytyykö hallitus leikkauksista?

Hallitus lähti ohjelmassaan valtion kassaa vahtivien virkamiesten kelkkaan: kuusi miljardia säästöjä, joista aimo siivu leikkauksia. Summasta kopin otti ennen vaaleja Stubbin Kokoomus ja (tyylikkäästi) vaalien jälkeen Sipilän Keskusta. Perussuomalaiset nielivät kolmantena pyöränä kitkerästi täysin vaalikampanjansa vastaiset leikkaukset köyhiltä. Neuvotteluiden jälkeen Soinin naamasta näki, ettei olo tuntunut voittajalta.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä