MattiTukiainen

Presidenttiehdokas Länsi-Uudeltamaalta!

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 9.6.2017

Presidenttiehdokas Länsi-Uudeltamaalta!

SDP oli presidenttipuolue vuodesta 1982 vuoteen 2012, 30 vuotta. Ehdokkaat olivat jo ehdolle tullessaan valtiomiestasoa: Koivisto, Ahtisaari ja Halonen. Tullessaan ehdolle Koivistolle ja Ahtisaarelle oli valtiomiestason vaihtoehto, Kalevi Sorsa.

Nyt näyttää siltä, että presidenttiehdokkaaksi ei löydy oikein ketään. Mistä on kysymys?

Ensiksi kyse on istuvan presidentin ylivoimasta. Viimeisin gallup antoi Sauli Niinistölle 72 prosentin kannatuksen. Vaikka vaaliasetelmassa kannatus tasoittuu, näyttää varmalta, että Niinistö valitaan toiselle kaudelle.

Toinen tekijä on se, että presidentin tehtäviin (ulko- ja turvallisuuspolitiikka) kuuluvissa kysymyksissä SDP:n ja Niinistön kannat ovat selkeästi lähempänä toisiaan kuin Kokoomuksen ja Niinistön linjat. Hyvä esimerkki on suhtautuminen Suomen Nato-jäsenyyteen.

Vaikka erojakin SDP:n ja Niinistön kannoissa on, ne liittyvät asioihin, joissa presidentti on arvovaltainen lausunnonantaja – ei poliittinen päättäjä. Nämä kaksi tekijää vaikuttivat varmasti valtiomiestasoisten – Urpilainen, Heinäluoma, Tuomioja – henkilöiden haluun lähteä ehdolle.

Sitten on vielä asia, joka on tehnyt koko presidentinvaalista SDP:ssä hyvin sekavan. Keskustelu on ollut säntäilyä nimestä toiseen ilman, että puolue olisi määritellyt puitteet ehdokkaan asettamiselle. Vasta tänään (8.6) puoluehallitus julkisti ajokartan, jonka mukaisesti ehdokasasettelu toteutetaan.

Vaikka jo kieltäytyneet nimet tuskin enää nousevat keskustelussa esiin, vahvoja nimiä löytyy heidän jälkeensäkin. Tässä asetelmassa on ilman muuta järkevää valita ehdokkaaksi nainen. Nimiä löytyy useitakin, mutta näin länsiuusmaalaisena nostan heistä kärkeen Maarit Feldt-Rannan.

Maarit on kansanedustaja vuodesta 2007 ja toiminut ministerien avustajana ja hallitusryhmän sihteerinä. Feldt-Ranta on ollut mukana vahvasti pohjoismaisessa yhteistyössä. Sen myötä myös ulko- ja turvallisuuspolitiikka on hänelle tuttua. Hän on omassa elämässään kokenut raskaita tilanteita, jotka ovat muovanneet hänestä poikkeuksellisen vahvan ihmisen. Myös se on etu ehdokkaalle.

Matti Tukiainen SAK:n johtaja
matti.tukiainen@sak.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sosialidemokraattinen puolue on toimivan demokratian indikaattori lähes maassa kuin maassa. Monet maat, joissa ei ole SDP:n sisarpuoluetta, ovat demokratialtaan epäilyttäviä.

SDP:ltä ehdottomasti demokratiaa puolustava teko asettaa oma presidenttiehdokas. Enkä tarkoita, että Niinistö olisi epädemokraatti. Pragmaattinen ratkaisu, "Kannatetaan nyt Niinistöä kun se kumminkin voittaa", murentaisi pieneltä osaltaan demokratiaa, olisi askel väärään suuntaan.

Käyttäjän PekkaTukiainen kuva
Pekka Tukiainen

Olen ajatellut jo pitkään, että Matti Tukiainen itse olisi hyvä ehdokas !

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Nyt, kun länsi-Uusimaa on käsittely, niin mites muut maakunnat?

Eero Mattila

Eikö joku maahanmuuttaja edustaisi hyvin SDPn nykyistä arvopohjaa?
- Se olisi heino signaali äänestäjäkunnalle;-)

Toimituksen poiminnat