MattiTukiainen

Työttömyysturvan heikennys ei käy

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 8.10.2016

Työttömyysturvan heikennys ei käy

Valtiosihteeri Hetemäen työllisyysryhmä jätti alkuviikosta erimielisen muistion keinoista parantaa työllisyyttä. Hetemäen esittämä aktiivimalli toimii siten, että jos työtön ei kolmen kuukauden sisällä osallistu aktiivitoimiin tai saa työtä, hän saa päivän karenssin kultakin kuukaudelta. Työttömyysturvaa leikattaisiin siis viidellä prosentilla.

SAK ei hyväksy aktiivimallia ja pitää sitä kesällä solmitun kilpailukykysopimuksen (kiky) vastaisena. Oma aktiivisuus on hyvä asia, mutta koska mitään takeita ei ole siitä, että työtön todella pääsee aktivointitoimiin vaikka haluaisikin, peli ei ole reilua.

Pääministeri Sipilä tulkitsi, että aktiivimalli ei loukkaa kikysopimusta. Sipillä perusteli tulkintaansa sillä, että karenssipäivien myötä toteutuvat säästöt jäisivät järjestelmään. SAK:n mielestä leikkaus on leikkaus työttömälle, eikä kukaan ole vielä osannut selittää, miten järjestelmään jäävät säästövarat hyödyttäisivät työtöntä.

Samassa yhteydessä Sipilä kuitenkin kertoi eräistä toimista, joita hallitus aikoo selvittää työmarkkinajärjestöjen kanssa tavoitteena työllisyyden parantaminen. Osa näistä toimista on samoja, joita SAK on esittänyt jo Hetemäen työryhmässä, mutta joita ryhmän suppean toimeksiannon takia ei ole voitu ottaa siellä käsittelyyn. SAK esitti useita toimia työttömyysturvan toimivuuden ja työllistymisen parantamiseksi. Näitä olivat muun muassa karenssijärjestelmän yksinkertaistaminen, työttömien omaehtoisen opiskelun helpottaminen ja työvoimahallinnon resurssien lisääminen. Lisäksi SAK ajaa nollatuntisopimusten käytön rajoittamista.

On hallitukselta iso vastaantulo, että se laajensi uudella paperillaan työllisyyttä parantavien toimenpiteiden kirjoa. Jäljelle jäi kuitenkin yksi mutta iso kivi. Hallitus aikoo viedä Hetemäen esittämää aktiivimallia eteenpäin. SAK edellyttää, että uudistukset valmistellaan kokonaisuutena niin, että lykätään aktiivimallin viemistä päätökseen, kunnes tiedetään esimerkiksi, saako irtisanoutuva nollatuntilainen 90 päivän karenssin, vaikka ei olisi saanut tehdä tuntiakaan töitä.

 

Matti Tukiainen SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah
Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Taloustieteen Nobel palkittu Bengt Holmström arvostelee Suomen talouden rakenteiden hidasta muuttumista ja niissä kiinni pysymistä.

" Me eletään niinkuin vanhoissa rakenteissa edelleen. Suomi on ollut hidas muuttamaan näitä rakenteita. Koskee ennenkaikkea työmarkkinoita", sanoo Holmström.

Esittämäsi blogi "Ei käy, mikään ei käy" on erinomainen esimerkki aiheuttamastanne vahingosta Suomen taloudelle ja alhaiselle työllisyysasteelle.

Tulevaisuudessa tulee olemaan surullista todeta, että teimme Suomessa viimeiset kaksikymmentä vuotta kaikki päin helvettiä yrittäessämme pitää yllä vanhoja rakenteita ay liikkeen vastustuksen takia. Konsensusta, kolmikantaa, työryhmiä, lausuntokierroksia ja tutkimusta. Kaikki nuo ovat olleet jarrumoottoreita ja asioiden pitkittämistä.

Perimmäinen syyllinen ei ole itse ay-liike vaan Suomen heikot hallitukset jotka ovat antaneet ay-liikkeelle vallan jota he ovat osanneet kyllä hyödyntää.

Toimituksen poiminnat