MattiTukiainen

Keltainen kortti hallitukselle!

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 14.9.2015

Keltainen kortti hallitukselle!

Ay-liike järjestää tulevana perjantaina mielenilmauksen Sipilän hallituksen kansalaisvapauksia loukkaavia esityksiä vastaan. Hallituksen esitykset yhteiskuntasopimusta korvaaviksi toimiksi leikkaavat palkansaajien ostovoimaa keskimäärin kolmella prosentilla. Erityisen pahoin leikkaukset iskevät palvelualojen naisten ja prosessiteollisuuden miesten kukkaroon.

Epäoikeudenmukaisten leikkausten lisäksi hallituksen esitykseen sisältyy erittäin suuri periaatteellinen uhka. Hallitus aikoo puuttua vapaaseen sopimusoikeuteen. ILO:n ja EU:n ihmisoikeuksia koskevien sopimusten mukaan työmarkkinoiden osapuolilla on oikeus järjestäytyä ja tehdä itsenäisesti työehtoja koskevia sopimuksia lakeja paremmin. Laki turvaa työntekijälle vähimmäisturvan (esimerkiksi vuosiloman tai työterveyshuollon).

Useat oikeusoppineet ovat epäilleet, onko tällaista kansalaisoikeuksia rajoittavaa lakia mahdollista säätää muuten kuin perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Pääministeri Sipilä perusteli hallituksen esityksiä sillä, että ay-liike ei suostunut yhteiskuntasopimukseen. Ministeri Stubb puolestaan sanoi, etteivät työmarkkinaosapuolet ole kyenneet hoitamaan Suomen kilpailukykyä turvaavia palkkaratkaisuja. Sipilän perustelu on väärä. Ay-liike oli ja on valmis neuvottelemaan sellaisesta sopimuksesta, jonka tuloksena Suomen viennin kilpailukyky vahvistuu, mutta ei ole valmis ennen neuvottelujen käynnistymistä hyväksymään työnantajan ja hallituksen ennakkoehtoja.

Entä onko ministeri Stubb unohtanut viimevuosien sopimukset: 2011 raamisopimus, 2013 työllisyys- ja kasvusopimus sekä 2014 eläkesopimus? Kun Kokoomus nosti vuoden 2007 vaalien alla esiin Sari Sairaanhoitajan, meni tuolloin käynnissä oleva liittokierros runsaasti yli.

Sen aiheuttamia vaurioita Suomen kilpailukykyyn tässä ollaan nytkin paikkaamassa. Mielenilmaus ei ole tavoite vaan keino päästä sopimukseen. Mutta nyt on hetki näyttää Sipilän hallitukselle keltaista korttia. Rautatientorilla tavataan perjantaina klo 11.00.

Matti Tukiainen SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Johtaako maata hallitus vai Lyly?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Hyvä AY-liike kerrankin kunnon toimintaa, joka lähtee aidosti jäsenistä ja pahoinvoivasta työelämästä. Sopilä miljardööri on keittänyt sopan Soinin ja Stubbin kanssa, josta ovat vastuussa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen
Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Keltaisten korttien jakaminen on perinteisesti ollut tuomarin tehtävä.

Toimituksen poiminnat