MattiTukiainen

Yhteiskuntasopimukseen tasapuolisuutta

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 12.8.2015

 

Yhteiskuntasopimukseen tasapuolisuutta

 

SAK:n liittopuheenjohtajista koostuva hallitus kävi maanantaina perusteellisen keskustelun suhtautumisesta yhteiskuntasopimukseen. Vaikka keskustelun sävy oli hyvinkin kriittinen, SAK on valmis osallistumaan sopimuksen valmisteluprosessiin ja tekee lopullisen arvion suhtautumisesta neuvottelujen käynnistämiseen 21.8, kun nähdään millaiseksi neuvottelujen asialista siihen mennessä muotoutuu.

Syynä keskustelun kriittisyyteen oli se, että julkisessa keskustelussa yhteiskuntasopimuksesta on liian paljon painottunut työnantajien vaatimus työajan pidentämisestä 100 tunnilla vuodessa. Se ei vähentäisi työttömyyttä, pikemminkin se voi johtaa työttömyyden kasvuun. SAK ei ole valmis neuvottelemaan kokonaistyöajan pidentämisestä.

Keskustelussa nousi vahvasti esille myös se, että maan hallitus kiristää palkansaajia, kun se on ilmoittanut yli miljardin lisäleikkauksista, jollei yhteiskuntasopimusta saada aikaan. Toisaalta maan hallitus on ilmoittanut alentavansa tuloveroa, jos sopimus syntyy. Se on kansalaisten ostovoiman kannalta hyvä asia, mutta voi kysyä, onko valtiolla siihen varaa.

Mahdollinen yhteiskuntasopimus edellyttää tasapuolisempaa asialistaa kuin mitä maan hallituksen tai työnantajien esityksistä on tähän mennessä kuultu. Tasapainoa lisää, jos neuvottelujen kohteena olisivat myös palkansaajien muutosturvan parantaminen, työttömyysturvan ja työelämän kehittäminen, nollatyösopimusten rajoittaminen sekä harmaan talouden torjunta.

Myös yritysten ja niiden omistajien tulee sitoutua mahdolliseen sopimukseen. Viime vuosien palkkaratkaisut ovat olleet kilpailukykyä vahvistavia. Yritysten pitää osaltaan sitoutua investointeihin ja tuotekehittelyyn sekä malttiin yritysjohdon palkitsemisessa.

Jos tulevan vajaan kahden viikon aikana löytyy yhteisymmärrys yhteiskuntasopimuksen asialistasta, käynnistetään varsinaiset neuvottelut. Ne jatkuvat noin vuoden päähän. Tuolloin päättyvät myös voimassa olevat työ- ja virkaehtosopimukset, joten ajankohta yhteiskuntasopimus-nimen saavalle työmarkkinaratkaisulle on oikea.

Matti Tukiainen
SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat