MattiTukiainen

Vaalit ratkaisevat!

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 8.4.2015

Vaalit ratkaisevat!

Vaalit ovat ovella. Vaalikamppailu on ollut poikkeuksellisen värikästä. Syynä on Suomen talous- ja työllisyystilanteen vaikeus. Lisäksi päähallituspuolueet Kokoomus ja SDP ovat olleet jo puolisen vuotta kuin kissa ja koira keskenään.

Vuonna 2011 aloittanut hallitus ei ole toimikautensa aikana onnistunut luomaan samanlaista sisäistä yhtenäisyyttä kuin lähes samalle sinipunayhteistyölle rakentunut Lipposen hallitus 90-luvun lopussa.

Lipposen kahden hallituksen yhteistyö saattoi olla parempaa siksi, että hallituksella oli selvät tehtävät: nostaa Suomi lamasta ja viedä Suomi Euroopan Unioniin. Vai pitikö Lipposen jähmeä auktoriteetti mölyt mahassa?

Nykyhallituksen tietä ei tasoittanut sekään, että SDP:ssä vaihdettiin johto puolueen perinteeseen nähden poikkeavalla tavalla äänestämällä istuva puheenjohtaja Urpilainen vaihtoon. Tuskaa lisäsi myös pääministeri Kataisen uupuminen kesken maratonin ja loikka hallituksen ratista EU:n komissioon.

SDP:n puheenjohtajan vaihdos nosti poikkeuksellisesta menettelystään huolimatta demarien uskoa uuteen nousuun, mutta Stubbin tie puheenjohtajana ja pääministerinä on ollut tuskien taivalta. Aktiivisuus sosiaalisessa mediassa ja muu nuorekas imago, joka istui vielä ulkomaankauppaministerille, ei toimikaan pääministerillä.

Hallitus vastaan oppositio –asetelma onkin muuttunut asetelmaksi, jossa altavastaajana on pääministeripuolue Kokoomus ja päällepäsmäreinä hallituspuolue SDP sekä opposition pääpuolueet Keskusta ja Perussuomalaiset.

Keskusta on onnistunut kasvattamaan noin 8 prosenttiyksikön etumatkan muihin. Mutta kuka nousee kakkoseksi? Jos Kokoomus nousee kakkoseksi, maahan tulee porvarihallitus. Jos taas SDP on kakkonen, seurauksena on punamulta. Se tuntuu olevan suositumpi vaihtoehto niin kansalaisten keskuudessa kuin tulevan pääministeripuolueenkin aktiivien keskuudessa.

Tämä kaikki on spekulaatiota. Asia ratkeaa 19.4. Vaalitulos ratkaisee. Herrat äänestävät aina. Siispä kannattaa duunarinkin lähteä uurnille. Kummallakin on yksi ääni.

Matti Tukiainen SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tulevat vaalit tuskin ratkaisevat mitään. Samoilla eväillä kuin tähänkin asti ajetaan vaalien jälkeeenkin.

Tämä ploki on tyypillistä sosialidemokraattien pelottelupolitiikkaa.

Pekka Iiskonmaki

Demarit ovat tyrineet viimeiset 4 -vuotta urakalla. Ei mikään tule muuttumaan demarileirissä vaalien jälkeen.

Ulkomailla nauretaan Suomen demareiden talouspolitiikkaa mahat kippurassa.

http://www.iltalehti.fi/talous/2015040819482850_ta...

Onko Suomen kansalla enään varaa demareiden kohellukseen seuraavat neljä vuotta?

Toimituksen poiminnat