MattiTukiainen

Rinne vei ensimmäisen erän - mihin se riittää?

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 1.7.2014

 

Rinne vei ensimmäisen erän – mihin se riittää?

 

Kirjoitan tätä tarinaa viimeisenä päivänä ennen kesäloman alkamista. Ehkä on aika hieman summata kulunutta alkuvuotta ja katsoa loman jälkeiseen tulevaisuuteen. Kevään tärkeimmät tapahtumat olivat isojen puolueiden puheenjohtajavaihdokset ja niistä johtunut maan hallituksen vaihdos tilanteessa, jossa talous- ja työllisyystilanne jatkuu varsin synkkänä.

Päähallituspuolueet Kokoomus ja Demarit vaihtoivat puheenjohtajaa alkukesällä. Vaihdosten taustalla oleva tilanne oli hyvin erilainen. Demareilla taustalla oli jo useissa vaaleissa toistunut kannatuksen hiipuminen, mikä nosti erityisesti ay-väen vaatimaan politiikan linjan muutosta ja tämän vaatimuksen kärkeen asettui Antti Rinne.

Kokoomuksessa taas Jyrki Katainen poistui areenalta jotakuinkin voittajana ja antoi seuraajalleen erinomaisen poliittisen perinnön.

Tausta-asetelmasta johtuen demarien puheenjohtajakamppailu oli varsin ikävä. Ehdokkaat tosin pysyivät asialinjalla, mutta keskustelu kannattajien keskuudessa esimerkiksi Facebookissa oli välillä todella masentavaa – ja on valitettavasti vieläkin.

Istuvan puheenjohtajan avoin haastaminen on aina hyvin hankala paikka. Rinteen joukoissa lienee laskettu sen varaan, että Urpilainen vetäytyy ja lähtee EU-ehdokkaaksi. Se olisikin ollut hyvä ratkaisu näin jälkeen ajatellen. Toki valinnan tasaväkisyys osoitti, että Urpilaisella oli todellinen mahdollisuus kuitenkin jatkaa puheenjohtajana.

Kokoomus kävi hyvin näyttävän ja hyvähenkisen puheenjohtajakampanjan, jonka lopputulosta ei kukaan kyennyt ennakoimaan. Se, että voiton vei kansan ja median suosikki Alexander Stubb ei ketään kuitenkaan yllättänyt.

Tästä lähtöasetelmasta nykyiset viisi hallituspuoluetta alkoivat juhannusviikolla koota uutta hallitusta kasaan. Selvää oli, että kolme vuotta sitten tehty, perusteellinen hallitusohjelma oli uudenkin hallituksen politiikan pohjalla. Siihen tehtiin kuitenkin merkittäviä täsmennyksiä.

Kun vielä ottaa lähtökohdaksi mainitsemani erot SDP:n ja Kokoomuksen puheenjohtajavalinnan kampanjoinnissa, on oikeastaan aika hämmästyttävää, miten hyvin Antti Rinne selvisi noista neuvotteluista. Vaikka selkävoitot ovat politiikassa yleensä vaarallisia, Rinne tarvitsi tähän kohtaan nimenomaan vähintäänkin ylivoimaisen pistevoiton – ja sen hän sai.

Stubbin ja Rinteen hallitus muutti finanssipoliittista linjaa merkittävästi siinä suhteessa, että vaikka valtiontalouden sopeuttamista jatketaankin, sen vauhtia merkittävästi hidastetaan ja vastaavasti panoksia suunnataan elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä parantaviin ja työssäkäyntiä helpottaviin kohteisiin. Näitä ovat asuntorakentaminen, eräät liikennehankkeet kuten Pisara-rata ja Länsimetro. Metron suhteen valtio ensimmäistä kertaa sitoi tuen antamisen Espoon kaupungin toimiin asuntorakentamisen edistämiseksi.

Merkittävä asia oli myös se, että tuloverojen helpotukset kohdistetaan aiemmasta poiketen pieni- ja keskituloisiin palkansaajiin (alle 70.000 euroa/vuosi). Sillä on myös kotimaista kysyntää edistävä vaikutus, koska pienituloinen käyttää käteen jäävän osuuden varmasti kulutukseen.

Hallituksen linjanmuutosta voisi kutsua siten, että finanssipolitiikka muuttuu kuristavasta elvyttäväksi. Miten tämä sitten näkyy uusina työpaikkoina ja milloin, on koko hallituksen mutta ennen muuta demarien ja Rinteen kohtalonkysymys.

SDP:n ongelma vielä tämän lisäksi on se, että vaikka politiikalla saavutettaisiinkin myönteisiä tuloksia, fiilikset ratkaisevat tänä päivänä valitettavasti enemmän kuin tulokset.

Kokoomus on aina osannut pitää hengestä huolta. Vaikka monet hymähtelevätkin Kataisen fantastista-hokemille, ne kuitenkin toimivat siellä, missä niiden halutaankin toimivan – oman porukan tunnelmissa.

Osa demareista on jäänyt puheenjohtaja-vaalin vallihautoihin, osa taas on siirtynyt katsomoon seuraamaan, miten äijän käy.

Katsomosta huutelemalla ei otteluita voiteta – eikä toivomalla huonoa menestystä valitulle johdolle.

Matti Tukiainen
SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Minun mielestäni Rinne ei vienyt ensimmäistä erää vaan päinvastoin häntä vietiin kuin litran mittaa. Tai voihan se olla kauniisti sanottuna niin, että hänen yleispoliitikon kykynsä ovat juristin ja valtiovarainhoitajan taitoja ylivertaisemmat.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen
http://rautatiematkustajat.fi/
https://www.facebook.com/pages/Rautatiematkustajat...
https://www.facebook.com/groups/108232592543581/

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"Merkittävä asia oli myös se, että tuloverojen helpotukset kohdistetaan aiemmasta poiketen pieni- ja keskituloisiin palkansaajiin (alle 70.000 euroa/vuosi). Sillä on myös kotimaista kysyntää edistävä vaikutus, koska pienituloinen käyttää käteen jäävän osuuden varmasti kulutukseen."

Minkä vuoksi (erityisesti) pienituloisten eläkeläisten ns. taitettua indeksiä ei purettu? Eikö heidän tulonsa mene suoraan päivittäistarvikkeiden kulutukseen?

Päätös, jota voidaan pitää vastuuttomana heitteillejättönä ja ylimielisyytenä sekä oikeistopolitiikan mielistelynä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Sehän oliskin varmaan käynyt Kokoomukselle? Oli niissä neuvotteluissa muitakin puolueita kuin SDP, se kannattaisi välillä muistaa. Työn verotuksen alentaminen myös auttaa mm. pienituloisia lapsiperheitä lapsilisäpäätöksen jäljiltä, joten se oli näissä oloissa järkevämpää.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"..se oli näissä oloissa järkevämpää."

Kysymyshän on IHMISEN - niiden kaikista pienituloisempien - selviytymisestä. Siis priorisointi järjestyksestä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Hallituksen linjanmuutosta voisi kutsua siten, että finanssipolitiikka muuttuu kuristavasta elvyttäväksi."

Hengettömän potilaan elvyttämiseen tarvitaan muutakin kuin töitä julkiselle sektorille. Todellisuudessä tämän suunnitellun elvytyksen vaikutus on mitätön eikä auta talousongelmien ratkaisussa millään tavalla. Ainoa apu olisi rahapolitiikan käyttö mutta kun sitä ongelmaa ei haluta tunnistaa ja tunnustaa niin näillä mennään kunnes muut tekee pelleilylle stopin.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Kyllä SDP ja myös Euroopan tasolla S&D haluaisivat muuttaa EKP:n mandaattia ainakin jonkin verran, mutta oikeisto vastustaa sitä henkeen ja vereen, eikä muiltakaan ryhmiltä taida tulla hirveästi tukea siinä asiassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kyllä SDP ja myös Euroopan tasolla S&D haluaisivat muuttaa EKP:n mandaattia ainakin jonkin verran"

Eli ajetaan Suomi lamaan koska oikeisto niin haluaa eikä vasemmistolla ole omaa tahtoa. Miten suhtaudut yhteisvastuuseen näistä kriisimaiden veloista ja pankkien roskalainoista joiden maksattaminen muilla nyt alkavat painaa päälle, vihreät ovat jo ilmoittaneet halukkuutensa näiden mäksamiseen?

Reijo Tossavainen

Minihallitusneuvotteluissa sovittu "kasvupaketti" oli lopulta kulpa. Reilu miljardi on todellisuudessa vain neljännes väitetystä. Valheella on lyhyet jäljet, sitä ei kannata yrittää.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Stubb ja Rinne tekivät vaalibudjetin velkarahalla.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ilman kasvupakettia talous menisi hyvin todennäköisesti pakkaselle ensi vuonna leikkausten vuoksi, mikä maksaisi valtiolle paljon kasvupakettia enemmän. Kannattaa myös muistaa kaiken kokonaisvaikutus. Muun muassa infrahankkeet on pakko toteuttaa ennemmin tai myöhemmin, ja ne tuovat aikanaan valtion kassaan enemmän tuloa kuin mitä ne alunperin maksavat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ilman kasvupakettia talous menisi hyvin todennäköisesti pakkaselle ensi vuonna leikkausten vuoksi, mikä maksaisi valtiolle paljon kasvupakettia enemmän."

Talous menee pakkaselle kasvupaketista huolimatta, ei tällä näpertelyllä ihmeitä tehdä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #10

Kyllä ennusteiden mukaan kasvua on tulossa ensivuodelle, etenkin jos kasvupaketti otetaan huomioon. Ennusteet ovat kyllä epätarkkoja, mutta jos vienti lähtee elpymään niin kasvua on kyllä luvassa tämän ratkaisun jälkeen. Ainakaan pakkasen puolelle ei tulla menemään. Sen sijaan ilman kasvupakettia tämä olisi erittäin suuri uhka, sillä leikkaukset syövät erittäin pahasti ensi vuoden taloutta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

"Ainakaan pakkasen puolelle ei tulla menemään."

Kerro nyt millä se valtion 8 mrd vaje katetaan ja otetaan vielä kasvua päälle? Taidat tarkoittaa ettei vaje ehkä ole niin suuri kuin nykyään ja sekin on vain pelkkien arvailujen varassa kun työttömyys on vain kasvussa vai työttömyyden kasvuako tarkoititkin.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #14

Niin kauan kuin tämä hallitus ei ymmärrä mistä kasvu tulee alkamaan, ei tulla näkemään työllisyyden paranemista, eikä sitä kautta myöskään talouden nousua.

Eli pien/keskisuurten yritysten mukainen työllisyys malli, joka on paljon nykyistä joustavampi. Sekä todellakin ratkaisut millä saamme Suomalaisten yritysten kokonaisvaltaisen oman pääoman kasvuun. Tämä tulee vaatimaan täysin uutta ajatusta verotuksesta, jossa joudutaan keskittymään siihen missä kannattaa verottaa, sillä nykyinen malli muistuttaa haulikko ammuntaa.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #14

Kasvupaketin merkitys on todella vähäinen, onhan se tosiasiassa vain neljännes siitä mitä ilmoitettiin. Kasvupakettia voisi pitää lähinnä vitsinä, ellei kyseessä olisi kansalaisten tarkoitushakuinen huijaus.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Sak on myynyt lapsiperheet jo kauan sitten. Ne ovat unohtuneet sinne 80 luvulle suurten ikäluokkien aikaan. Lapsilisät eivät olleet tärkeitä. Vuorottoleuvapaat olivat. Liittojen työntekijäthän ovat niiden ahkerimpia käyttäjiä.

Työttömyyskorvauksien leikkauksista oltiin kyllä hyvin kiukkuisia, mutta siihen se sitten jäi.

Mutta sak pyhät talousetuudet työmarkkinavähennykset. Ihan Rinne totesi, että maa ja eläkeneuvottelut pysähtyvät.

Tämmöinen arvoton porukka. Jonka tukeman talouspolitiiikan seurauksena ostovoima laskee ja työttömyys nousee.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Lehto, kuulun suuriin ikäluokkiin ja voin iso-isänä vakuttaa, kyllä nykyiset lapsiperheet voivat paremmin kuin silloin kun omat lapseni olivat pieniä. Olet tainnut saada politiikassa "siipesi" ja ehkä siitä tuo hapan suhtautumien niin ay-liikettä ja politiikkoja kohtaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

:)
Hyvä, että kalahtaa.

Osan mielestä ay-liikettä ei saisi arvostella. ´Vaikka se on täydellinen omaetukerho, jonka kaikki työntekijät on valittu poliittisin perustein suojatöihinsä.

Sama tosin koskee sdp:tta. Se on pelkkä suurten ikäluokkien ja julkisensektorin apupuolue.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Lehto, ei kalahtanut. Tottakai ay-liikettä saa ja pitääkin arvostella, minäkin sitä olen aikanaan työssä ollessani harrastanut, mutta jos taustalla on jonkinnäköinen katkeruus se vie pohjan pois arvostelulta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #20

Niin niin kun muuta ei keksi, niin motiivia epäillään. :) Näin. SAK muuten sensuroi palstoiltaan kaikki arvostelevat kirjoitukset pois.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Muuten

Samaan aikaan kun yleinen tulotaso on Suomessa noussut, on lapsiperheiden köyhyys moninkertaistunut. Vuonna 1995 köyhissä perheissä eli 52 000 alle 18-vuotiasta lasta. 2000-luvun alussa heitä oli 129 000 ja vuonna 2007 jo 151 000. Köyhissä perheissä elävien lasten määrä on kasvanut lähes kolminkertaiseksi.

Vuonna 1993 alkoi lapsiperheiden tukienleikkaukset ja loppua ei näy. Olen sen listan, niin moneen kertaan kirjoittanut, ettei taas jaksa. Tätä on suurten ikäluokkien politiikka. Painopiste seuraa heitä. Silloin se oli huipussaan. 80-90 luvun vaihteessakin sak paskiaisetkin vielä muistivat, joka tupo kieroksella lapsiperheet ja asuntovelkaiset. Toista on nyt.

Nyt pitää leikata asuntolainojen korkovähennyksiä ja lisätä kiinteistöveroja. Eläkemunauksista puhumattakaan. Ei tämä palvele minua. Eikä varsinkaan minua nuorempia mitenkään.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Näin. Pitäisikö sanoa suoraan näin, että Suomessa on kahden viimeisen vuosikymmenen aikana harjoitettu hyvin uusliberalistista talouspolitiikkaa?
On leikattu reippaasti lapsiperheiden tulonsiirtoja ja samalla on työttömyys pysynyt korkealla tasolla koko maassa viimeisten vuosien aikana.
Tämä leikkauspolitiikka on tietysti lisännyt koko maassa selvästi köyhien lapsiperheiden määrää. On tehty sellaista politiikkaa, mikä laittaa köyhät todelliseen kyykkyyn. Sieltä osa ei ole vieläkään päässyt pois.
Samaa talouspolitiikkaa ovat harjoittaneet sekä koko vasemmisto ja porvaripuolueet. Samaa politiikkaa on harjoitettu vaikka vaalit ovat olleet välissä eikä mikään ole muuttunut viime vuosina juuri yhtään paremmaksi köyhien lapsiperheiden kannalta.

Sama leikkauslinja jatkuu lapsiperheitä kohtaa tälläkin vaalikaudella ja SDP:n kannatus vain heikkenee koko ajan heikkenemistään. Tällä menolla kohta on saavutettu nollataso kannatuksessa. Ehkä siihen todella pyritäänkin.

On todella selvää, että monet demareiden kannattajista ovat siirtyneet muiden puolueiden kannattajiksi. Erityisesti kannatus on vuotanut perussuomalaisiin eikä kannatusta ole siirtynyt juurikaan takaisinpäin.

Äänestäjät antavat sitten harjoitetusta politiikasta tuomion sitten aikanaan. Nyt puolueelle on tulossa seuraavissa vaaleissa murskatappio ja edessä on seuraavalla vaalikaudella hyvin todennäköisesti oppositio, missä ei sitten juurikaan pystytä vaikuttamaan juuri mihinkään asioihin. Mutta sitä saa mität tilaa ja äänestäjät näyttävät antavan demareille todellisen korvapuustin seuraavissa vaaleissa.
Asia vaan ei kiinnosta puolueen johtoa tai se ei asiasta välitä pätkääkään. Pääasia, että puolueen johdon paikat säilyvät, kävi seuraavissa eduskuntavaaleissa sitten miten tahansa.

Nykyisin harjoitettava politiikka saa monilta äänestäjiltä tylyn tuomion.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Muutenkin täysin tyhjänpäiväinen kirjoitus. AY-liike sai sdp:n puheenjohtajaksi oman miehensä. Mutta ei se vakuuta äänestäjiä. Muutakin tarvitaan. Holhous ja himoverotus on tullut tiensä päähän. Niillä ei työllisyyttä ja hyvinvointia pelasteta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Lehto, miksi maissa missä on mielestäsi "himoverotus, kuten pohjoismaissa, on millä mitarilla mitattuna tahansa maaiman korkein elintaso.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei muita pohjoismaita enää pidetä Suomen viiteryhmänä, Suomi on siitä kelkasta tippunut jo ajat siten pois. Suomessa on ollut ruokajonot jo 1990 luvun lamasta mikä kertoo hyvinvoinnista ja myös tulevaisuudesta jos emme tee samaa devalvaatiota.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä tämä verotus on tuottanut suomessa 350000 työtöntä. Jotka eivät työllisty vientiteollisuuteen. Vain saamalla ihmisille ostovoimaa kotitaloudet alakavat toimia. Työtä syntyy. Näin on Saksassa, joka myöskin on hyvivointivaltio ja hyvät palvelut. Elintaso korkeampi, ostovoima huomattavasti korkeampi. Kokonaisveroaste 36 meillä kohta 50.

Julkinen sektori tappaa meidät.

Makkosten ja muiden ipulaiste huutama typerä devalvaatio ei meitä pelasta. Vienti vaatii tuontia, joka myös kallistuu. Devalvaatio köyhdyttää ihmisiä. Ei se on helppo ajatus, kuten kuset housuun kylmällä.

Kyllä asiat on pistettävä kuntoon. Eli nämä rakenteet. Tältä hallitukselta tuskin onnistuu. Enkä oikein usko, että miltään muultakaan. Pakko siihen sitten ajaa. Kun velkaa ei enää saada.

Jos tämä verotus toisi onnen ja autuuden, niin kyllä sen olisi sitten pitänyt jo tulla. On sitä niin pitkään kokeiltu. Vai olisiko onni ja autuus sitten siinä 60% koknaisveroasteen kohdalla?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Makkosten ja muiden ipulaiste huutama typerä devalvaatio ei meitä pelasta. Vienti vaatii tuontia, joka myös kallistuu."

Sitten aletaan valmistaa Suomessa joka tietenkin lisää ostovoimaa ja työllisyyttä. Luulitko että kestävä malli on että me suomalaiset ostamme velaksi ulkomaisia tuotteita ja olemme itse työttöminä, että suomalainen ostaa työttömänä sosiaaliturvalla kiinalaisen tuotteen? Devalvaatio pelasti meidät 90-luvun lamassa kun olimme hirttäytynet euron edeltäjään ja pidimme markkaa liian korkealla tasolla kuten tänäkin päivänä.

Kalervo Palonen

"Selvää oli, että 3 vuotta sitten perusteellisesti tehty hallitusohjelma oli uudenkin hallituksen neuvotteluiden pohjana". Kyllä just juu! 3 vuotta sitten rakennettiin hiekalle, eli ylioptimististen ennusteiden varaan ja tätäkö vielä melkein vuosi jatketaan? Mikä se paljon mainostettu kasvupaketti 2015 oikein on? Se on edellisen hallituksen uusien verojen tai veronkorotusten peruutuksia seuraavasti; tuloverojen inflaatiotarkistus 130 milj., lapsivähennys kompensoimaan lapsilisien leikkausta 70 milj., voimalaitosveron peruutus 50 milj. ja edustuskulujen vähennysoikeus takaisin 38 milj., yhteensä 288 miljoonaa. Missä ovat rakenteeliset uudistukset? Ei tällä uppoavaa valtiolaivaamme pelasteta. Aloitetaan vaikka siitä, että lopetetaan tämä fantsuttelu, kerrotaan kansalaisille kuinka lirissä ollaan ja aloitetaan tomerat toimenpiteet asioiden korjaamiseksi.

Jussi Jukola

Täällä keskustellaan "elvytyksestä" ja "kasvupaketista" kuinka ne olisivat tuosta vain valittavissa, demareiden mielestä mitä enemmän rahaa tuhlataan sama se mihin on elvytystä. Keynes, joka tämän idioottimaisen ja terveen järjen vastaisen touhun laittoi alun alkujaan liikeelle kääntyisi haudassaan jos tietäisi mitä roskaa hänen teorioillaan poliitikot tuottavat. Hänen teorioidensa mukaan kannattaa tehdä sellaisia julkisia INVESTOINTEJA lamakautena, jotka joka tapauksessa tulisi lähivuosina tehdä. Poliitikot ovat myyneet idean siitä että velaksi eläminen on elvytystä, niin kokoomus, demarit kuin muutkin, jotka eivät edes näitä asioita edes ymmärrä. Mistä sikiää typeryys, velkaa pitää maksaa joskus pois, lapsillekko se tehtävä jätetään?

Toimituksen poiminnat