MattiTukiainen

Rinne lisäisi kasvupanostuksia

Kolumni julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 21.5.2014

 

 

SDP:n puoluekokous on pidetty, uusi puheenjohtaja valittu ja pulinat pois. Antti Rinteellä on nyt vajaa vuosi aikaa saada puolueen kannatus nousuun. Hieman esimakua kannatuksen suunnasta saataneen ensi sunnuntaina pidettävistä EU-vaaleista. SDP sai vuonna 2009 17,5 prosentin kannatuksen. Siihen pääsy olisi SDP:lle loistotulos, joten vaalitappiolla taitaa joutua Rinnekin uransa aloittamaan. Mutta sen äänestäjät ratkaisevat sunnuntaina.

Minut yllätti se, että vaali oli lopulta niinkin tiukka, että kahdeksan edustajan siirtyminen Urpilaisen taakse olisi merkinnyt hänen voittoaan. Tuloksen tasoittuminen viime hetkillä vahvisti käsitystä, jonka mukaan Jutta Urpilainen on vahva nainen, joka ei todellakaan luovuta helposti. Syyksi lopputuloksen tasoittumiseen näen ennen vaaleja pidetyt ehdokkaiden esittelypuheet, joissa Urpilainen veti pitemmän korren.

Arvostukseni Urpilaista kohtaan kasvoi lisää, kun vaalin ratkettua molemmat ehdokkaat käyttivät puheenvuoronsa. Rinne oli luonnollisesti voittonsa huumassa kiitellen tukijoitaan mutta ennen kaikkea vastustajaansa. Urpilaisen puheenvuoro oli jopa hänen loistavaa esittelypuhettaan parempi päättyen itseironiseen kommenttiin, jossa Jutta varoitteli Anttia koskaan käyttämästä verkkosukkia.

Uusi puheenjohtaja on ollut valintansa jälkeen luonnollisesti median luupin alla. Jo Seinäjoella pitämässään linjapuheessa Rinne ilmaisi voimakkaasti tahtonsa muuttaa hallituksen kehysriihessä tekemiä linjauksia kasvua ja työllisyyttä lisäävään suuntaan. Siihen tarjoutuu tilaisuus, kun juhannuksen alla käydään minihallitusneuvottelut Kokoomuksenkin puheenjohtajan ja samalla pääministerin vaihduttua.

Kovimman kritiikin Rinne suuntasi budjettisopeutuksen aikatauluun ja siihen, että valtion omaisuutta myydään 1,9 miljardilla eurolla, mutta siitä vain 600 miljoonaa käytetään kasvua tukeviin toimiin ja valtion velkaa lyhennetään 1,3 miljardilla eurolla. Myös lapsilisien, eläkkeiden ja työttömyysturvan leikkausten peruminen olivat Rinteen listalla.

Kokoomuksen suunnalta leikkausten peruminen on torjuttu, mutta kasvua edistävien toimien tarkastelu on saanut jopa yllättävänkin myönteisen vastaanoton päähallituspuolueen riveistä.

Ay-liike tukee kasvua edistävien toimien lisäämistä. Konkreettiseksi esimerkiksi käy vaikkapa Pisara-radan rakentamisen käynnistäminen niin, että valtio panisi siemenrahan, mutta valtaosa rahoituksesta tulisi metroasemien lailla yksityiseltä sektorilta. Myös panostukset vaikkapa liikenneväylien, vuokra-asuntojen ja homekoulujen rakentamiseen ja korjaamiseen loisivat työpaikkoja suoraan ja välillisesti.

Eläkeindeksin leikkauksen peruminen olisi tarpeen senkin vuoksi, että sillä toimenpiteellä ei ole valtion talouteen kuin korkeintaan kielteinen vaikutus eläkeläisten ostovoiman heikentymisen kautta. Lisäksi leikkaus saattaa vaikuttaa käynnissä oleviin eläke- ja työuraneuvotteluihin kielteisellä tavalla. Työttömyysturvan leikkauksen peruminen taas olisi oikeudenmukaista, koska on väärin panna työpaikkansa menettäneet ihmiset sopeutuksen maksajiksi.

Kenties vaikein asia Rinteen asialistalla on ministerinimitykset. Kun Jutta Urpilainen jättää valtionvarainministerin tehtävät, on tilalle valittava joku toinen. Vahvana ehdokkaana pidetty Eero Heinäluoma ilmoitti viihtyvänsä hyvin eduskunnan puhemiehenä. Erkki Tuomioja taas näyttää vihdoinkin saaneen myös porvarien luottamuksen ulkoministerinä, joten tuskin häntäkään kannattaa siirtää nykypalliltaan pois.

Kun Rinne ilmoituksensa mukaisesti aikoo pohtia asiaa puoluehallituksen ja – valtuuston kanssa, hän joutunee pohtimaan sitäkin, millä ministerillä on hallituksessa eniten vaikutusvaltaa. Vastaus on valtionvarainministeri. Siinä sitä on pohtimista.

Matti Tukiainen
SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat