MattiTukiainen

SDP:n puheenjohtaja vaihtuu?

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 3.3.2014

 

SDP:n puheenjohtaja vaihtuu?

Moni varttunut työväentalonenä on aistinut jo jonkin aikaa, että SDP:n puheenjohtaja vaihtuu keväällä. Aavistus sai vahvistusta Ylen gallupista, jonka mukaan Pron puheenjohtaja Antti Rinne sai puolueaktiivien eli jo valittujen puoluekokousedustajien ja sellaiseksi pyrkivien keskuudessa 43 prosentin kannatuksen. Istuvan puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kannatus jäi 26 prosenttiin. Jotkut ajattelevat jo, että Urpilainen voi vaikuttaa enää siihen, valitaanko toukokuussa Seinäjoella puheenjohtajaksi Rinne vai joku muu.

Ylen gallupin tulos on murskaava. Vaikka kolmannes vastaajista ei vielä ottanut kantaa, ero Rinteen eduksi on niin suuri, että Urpilaisen pitää saada kaikkien kantansa kertomatta jättäneiden tuki, jotta saisi enemmistön. Se on hyvin epätodennäköistä. Yleensä puheenjohtaja saa niiden tuen, jotka ovat varmoja kannastaan. Kantansa ilmoittamatta jättäminen viestii muutosharkinnasta.

Asetelma kuitenkin muuttui, kun Yle julkaisi uuden gallupin, jonka mukaan demarien äänestäjien keskuudessa Urpilainen saa peräti 57 prosentin tuen Rinteen jäädessä 25 prosenttiin. Otanta tässä tutkimuksessa oli kuitenkin vain 200, jolloin virhemarginaali nousee 7 prosenttiin. Lisäksi voi kysyä, ovatko tässä demarien kannattajia ne kaikkein uskollisimmat 15 prosenttia äänestäjistä. Rinteen kannatus perussuomalaisten keskuudessa oli nimittäin yli 60 prosenttia. Kertooko se Rinteen mahdollisuudesta nostaa SDP:n kannatusta?

Sitäpaitsi SDP:n puheenjohtajan valitsee puoluekokous eli puolueaktiivit. Aktiivit näyttävät laskevan puolueen kannatuksen romahtamisen puheenjohtajan vastuulle. Se ei ole oikeudenmukainen arvio, mutta hyvin ymmärrettävä. Rinteen suosio kertoo puolueväen halusta saada muutos aikaiseksi. Kysymys ei ole vain puheenjohtajan vaihdoksesta vaan myös toimintatapojen ja politiikan sisällön uudistamisesta. Koko puheenjohtajakisa pitää nähdä signaalina kentän halusta siihen rytminvaihdokseen, joka ylhäältä ohjattuna ei onnistunut.

Merkille pantavaa onkin se, miten puoluejohto on reagoinut - tai ollut reagoimatta alentuneeseen kannatukseen. Kun vuoden 2007 pieleen menneiden vaalien jälkeen käytiin perusteellinen analyysikeskustelu Antti Kalliomäen johdolla, ei vastaavaa analyysia ole sittemmin tehty, vaikka neljät vaalit on sittemmin hävitty.

Näillä näkymin Antti Rinteen valinta SDP:n puheenjohtajaksi Seinäjoella on hyvin mahdollista. Jotkut tosin odottavat vielä uusia nimiä kisaan. Sitä edistäisi, jos Urpilainen luopuisi puheenjohtajuudesta ja lähtisi ehdokkaaksi EU-vaaleihin. Se varmasti toisi peliin sellaisia ehdokkaita, joille istuvan puheenjohtajan haastaminen on jostain syystä mahdotonta. Urpilainen taas voisi nousta SDP:n pelastajaksi EU-vaaleissa.

Kiinnostavaa on ollut muiden puolueiden kiinnostus, jopa sekaantuminen SDP:n puheenjohtajakisaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on esittänyt huolensa Urpilaisen vastatuulesta. Huolen ymmärtää. Rinteen valinta voisi johtaa merkittävään entisten demariäänestäjien paluumuuttoon takaisin SDP:n kannattajiksi.

Myös Kokoomuksen vahva taustavaikuttaja Juha Romakkaniemi esitti facebookissa käsityksiään siitä, mikä olisi demareille onneksi. Hänen mielestään aina kun SDP:ssä puhutaan uudistumisesta, astutaan kaksi askelta taaksepäin. Jotenkin olen aistinut, että demarien itsensä mielestä tässä tarvitaankin juuri paluuta juurille, työväenliikkeen lähtökohtiin. Kansalaiset arvioivat sitten vaaleissa, onko se oikea suunta.

Kävi tässä kisassa niin tai näin, puheenjohtajaehdokkaiden – erityisesti heidän lähipiirinsä – kannattaa muistaa, että elämä jatkuu puoluekokouksen jälkeenkin.

Matti Tukiainen
SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Asialla on puolensa ja puolensa. Varmasti Rinne uutena johtajana kiinnostaa ja saattaa saada aikaan paluumuuttoa perussuomalaisista. Toisaalta Urpilaisella on vahva näyttö valtiovarainministerinä, jonka kaavailujen mukaan tätä maata ja sen taloutta on viime ajat johdettu.

Syksyn TES -ratkaisu menee paljolti Urpilaisen piikkiin, samoin tämä aivan viime päivien suunnitelma jakaa kolmen miljardin vakautus kolmelle vuodelle, joista kaksi ajoittuu tulevien eduskuntavaalien jälkeen. Oppositiokin on suunnitelman hyväksynyt,vaikka muuten jauhaakin tyhjää vastuun siirtämisestä tulevalle hallitukselle.

En ole puoluekokousedustaja, joten en voi vaikuttaa valintaan kuin välillisesti. Hienokseltaan olen Urpilaisen kannalla, joskaan ei Rinne huono vaihtoehto ole. Puolueelle tämä on mahdollisimman hyvä tilanne. Saamme tulevalle kaudelle hyvän puheenjohtajan. Nimestä ei vain vielä täyttä varmuutta ole.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Parasta Suomen politiikalle olisi hyvin menestyvä SDP. Itse en puoluetta kannata, mutta toivoisin Rinteen ravistelevan huonosti voineen puolueen uuteen nousuun. Varsinkin perussuomalaiset tuntuvat olevan henkilöstä peloissaa. Tämä antaa mahtavaa osviittaa Rinteen todellisesta vaikutuksesta äänestäjiin.

Pekka Heliste

Rinteeltä puuttuu kokemusta ja karismaa, hän ei ole suuretn joukkojen johtaja eikä vedä muita kuin lähimpänä SDP:tä olevia,

Suuri yleisö ei kiinnostu hänestä

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Rinne mahdollisena valtionvarainministerinä ei oikein vakuuta. Demarien puheenjohtajana Rinne on menneeseen maailmaan takertuvien luonnollinen ratkaisu. Nykyisessä yli pääosin yli 60-vuotiaissa demariäänestäjissä on vielä tovin verran potentiaalia, mutta onhan puolueen kohtalo jo selvillä. Pari prossaa luonnollista poistumaa jokaisissa ek-vaaleissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olipa huolestuttavan tyhjä puheenvuoro. Pirkanmaalla puoluekokousedustajaäänestys on kesken. Itse jo äänestin, eikä käynyt mielessänikään, mitä kukin ehdokas ajattelisi puheenjohtajakysymyksestä. Olisi asioitakin mietittävänä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Juuri oikeanlaista ajattelua. Joka suhtautuu asioihin oikealla vakavuudella, osaa kyllä ottaa kantaa aikanaan puheenjohtajan valintaankin.

"Rinteeltä puuttuu kokemusta ja karismaa, hän ei ole suuretn joukkojen johtaja eikä vedä muita kuin lähimpänä SDP:tä olevia,"
Ilmeisesti Heliste olisi lausunut täsmälleen saman Juha Sipilästä ennen Keskustan puoluekokousta 2012, tietenkin SDP korvattuna Keskustalla. Ja eikös puheenjohtajan muutenkin ole tarkoitus olla puoluetta lähimpänä olevien edustaja? Jos hän lisäksi sitten osaa ohjata puolueen politiikkaa niin, että se kelpaa myös muillekin kuin ihan lähipiirille, niin se on ylimmäräinen bonus. Mutta ensimmäinen askel on kyllä saavuttaa omien ydinkannattajien luottamus.

Reijo Tossavainen

Kysyn Tukiaiselta: Kampanjoiko Rinne työaikana eli jäsenkunnan rahoilla? Kuka maksaa muut kampanjakulut? Miten suuren osan Tukiaisen työajasta vie demaripuolueen asioitten hoito? Onko moraalisesti oikein käyttää kampanjointiin kaikkien jäsenten rahoja?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tossavainen, älä viitsi, aikuinen mies.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joo, valitkaa "Bankrotti-Urpilainen" ja saadaan ns. vasemmisto niin heikkoon happeen, että jo kymmenen vuoden sisällä meillä on uusi oikea työväenpuolue Suomessa.
[Siihen mennessä VAS-liitossa on viimeinenkin pallo potkittu omaan maaliin.]

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Henry, vaikka olen ns. perusduunari ja entinen ay-aktiivi, kohta vanhuuseläkkeellä, en sentään ole "jämähtänyt" menneeseen kuten näytät olevan. Tämän päivän "työläiset" ilman ay-likkeen tukea, ovat korkeasti koulutetut, pitkää päivää tekevät nuoret aikuiset. Olisiko siellä Paraisilla aika jo herätä nykypäivään eikä elää menneessä. On hyvä, että Rinne tuo "säpinää" demarikenttään, mutten usko puh.joht. vaihdokseen.

Toimituksen poiminnat