MattiTukiainen

Joku tolkku marjanpoimintaankin

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 1.10.2013

 

Joku tolkku marjanpoimintaankin

Suomalaiset ovat tunnetusti laiskoja keräämään marjoja metsästä. Suomen metsissä kasvavista mustikoista, puolukoista, lakoista ja muista marjoista poimitaan alle 10 prosenttia. Se on sääli, koska marjat ovat hyvää ja terveellistä ravintoa. Lisäksi niitä keräämällä voisi moni opiskelija hankkia ihan mukavia tuloja opintojensa rahoittamiseen.

Mutta kun suomalaiset eivät marjoja kerää, on alan teollisuus jo vuosia sitten keksinyt oivan ratkaisun: Roudataan marjanpoimijat Thaimaasta. Siellä riittää työhaluisia ihmisiä, joiden kotimaassaan saama palkka on alle kymmenesosa suomalaisen palkansaajan ansioista.

Homma toimii siten, että suomalainen marjanjalostaja palkkaa paikallisen välittäjän, joka markkinoi Thaimaan köyhällä maaseudulla asuville ihmisille mahdollisuuden päästä nopeasti tuhansien eurojen ansioihin. Välittäjä organisoi poimijaryhmän kuljetuksen ja turistiviisumin Suomeen. Joissain tapauksissa välittäjä kerää poimijoilta myös välityspalkkion, joka sinänsä on laitonta jotakuinkin kaikissa maailman maissa.

Mahdollisen laittoman välityspalkkion lisäksi poimijat maksavat itse omat matkansa Suomeen ja takaisin. Edelleen he maksavat asumisesta, ruuasta ja kuljetuksista sille yritykselle, joille he sitoutuvat marjoja poimimaan. Tietenkään köyhillä thaimaalaisilla ei ole säästöjä rahoittaa näitä kuluja vaan rahoitus järjestyy pankkilainalla, jonka useimmissa tapauksissa järjestää samainen välittäjä.

Pankkilainan vakuutena saattaa olla poimijan kotitalo. Lisäksi vakuutena toimii marjanjalostajan kanssa solmittu sopimus, jossa jalostaja ilmoittaa arvioiduksi nettoansioksi 6.500 euroa. Samaisessa sopimuksessa lukee myös se, että poimija sitoutuu keräämään marjansa nimenomaan ja vain tälle kyseiselle yritykselle.

Näistä seikoista huolimatta marjanpoimijat määritellään yksityisyrittäjiksi.

Järjestelmä on toiminut jo useita vuosia. Pieniä ongelmia on aina silloin tällöin ollut, mutta vain pieniä. Tänä syksynä 50 hengen poimijaryhmä nosti kissan pöydälle. Ryhmän jäsenet tekivät poliisille tutkintapyynnön epäillystä ihmiskaupasta. Syntyi suuri mediakohu, ja toimeksiantajayritys ilmoitti välittömästi, että poimijoiden pitää poistua maasta. Poimijat eivät suostuneet poistumaan, koska heillä oli ja on yhä saatavia yli 100.000 euroa. Lisäksi poimijat odottivat poliisin yhteydenottoa ihmiskauppatutkintaan liittyen.

Poliisi kuitenkin ilmoitti, ettei se käynnistä tutkimusta lainkaan. Näin siitä huolimatta, että poliisi ei kuullut ketään muuta kuin ihmiskaupasta epäiltyä yrittäjää. Yrittäjä on lisäksi ilmoittanut, että se ei maksa poimijoiden ilmoittamia saatavia eikä suostu edes keskustelemaan ryhmää auttavan juristin kanssa.

Olkoonkin niin, että edellä kuvattu tapahtumien kulku perustuu poimijoilta saatuihin tietoihin, herää kysymys, voidaanko oikeusvaltiossa nimeltä Suomi kohdella ihmisiä näin? Onko todella niin, että kun poimijat ryhtyivät peräämään oikeuksiaan, heistä tulee täysin oikeudettomia? Herää myös epäily, onko kysymyksessä vain jäävuoren huippu?

Sinänsä on hyvä, että marjoja saadaan poimittua. Sitä edellyttää myös marjanjalostusalan pysyminen hengissä. Mutta on tähän poimijoiden kohteluun saatava joku tolkku. Peruskysymys on se, että poimijat on luokiteltava työntekijöiksi eikä yrittäjiksi. Sen jälkeen heihin voidaan soveltaa suomalaisia työlakeja ja sopimuksia. Puu- ja erityisalojen liitolla on jo olemassa työehtosopimus, jota poimijoihin voidaan soveltaa.

Myös eri viranomaisten rooli ja keskinäisen vastuut on syytä selvittää. Mikä on viisumin myöntävän ulkoministeriön vastuu? Entä työ- ja elinkeinoministeriön, joka vastaa ulkomaisen työvoiman rekrytointiperiaatteista?

Oma lukunsa on tämä 50 hengen poimijaryhmä. Thaimaan valtio on luvannut hoitaa heidät kotimaahansa, mutta poistumisen myötä saatavien perintä on vielä hankalampaa.

Ja samaan aikaan Stephen Elop kiistelee vaimonsa kanssa siitä, miten lähes 20 miljoonan euron ero raha jaetaan pariskunnan avioeron toteutuessa.

Matti Tukiainen
SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Oma lukunsa on tämä 50 hengen poimijaryhmä. Thaimaan valtio on luvannut hoitaa heidät kotimaahansa, mutta poistumisen myötä saatavien perintä on vielä hankalampaa."

Eikö nyt SAK voisi osoittaa solidaarisuutta,ja auttaa tätä marjanpoimijaryhmää saatavien perinnässä?

Pekka Heliste

Heh, niitä metsän marjoja keräävät muutkin kuin ihmiset. Ei metsästä voi kaikkai kerätä.

Loppuu kasvien uudistuminen ja monet eläimet kuolisivat sukupuuttoon.

Arviolta voidaan kerää n 20-25 % ilman, että kasvien ja eläimien elämä vaarantuu

Suomessa poimitaan metsämarjoja n 45 miljoonaa kiloa ja siitä keräävät ulkomaalaiset marjanpoimijat n 20-25 %.

Suurin syy marjanpoiminnan hiipumiseen on syrjäseutujen tyhjentyminen ja työvoima ikääntyminen

Ja vaikka halua olisikin niin kulut ja tietämättömyys kaukaisten paikkakuntien marjamaista ja satotilanteesta estävät lähtemästä kauas.

Perinteinen marjanpoiminta perustuu hyvään paikallistuntemukseen ja tiedusteluun eli käydään etukäteen katsomassa, mihin on tulossa marjoja ja millin marjat ovat kypsiä

Matiltakin ovat vanhat taidot unohtuneet

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

P.H.> ....Arviolta voidaan kerää n 20-25 % ilman, että kasvien ja eläimien elämä vaarantuu.....

ooooooooo

hei, hei.... ton arvion sä vedät Stetsonista. Välillähän on kesiä, jolloin marjoja on vähän...

Pekka Heliste

Tuo oli asiantuntijan arvio tv-uutisissa, siis normaalivuotenav

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kiitos.
Hyvä että joku on ahdingossa olevan puolella.

Jossakin tv- keskustelussa tuli melko selvästi esiin, että ihmiskauppaa se ei voi olla koska ei ole kyse kiristyksestä.

Eikö ole mahdollista, että thaimaalaiset perustaisivat itse yrityksiä? Toimivathan nuo maailmanlaajuiset pörssi- pankki- ym yrityksetkin miten tahtovat.

---
..... tähän on tultu.... suomaliset eivät itse saa marjojaan metsistä.... tarvitaan ahkeria käsiä toiselta puolelta maailmaa...... Yhteiskuntaa on laein, asetuksin ja asentein muokattu sellaiseksi että me vaan istumme kotisohvalla

Seppo Virtanen

Täytys nyt muistaa, että tämä 50 henkilön sakki jätti työt kesken, kun Li Andersson kumppaneineen tuli sinne mellastamaan.

Tottakai, jos jättää työt kesken niin ansiot tippuu, töitä jatkaneilla lähes kaikki pääsivät selkeästi plussalle parhaimmat sinne 3000-5000€ plussaa.

Lähes kaikki poimijat tulevat joka vuosi uudestaan niin ei se voi olla niin, että velkaa vaan kertyy, kuten tämäkin bloggaaja yrittää epätoivoisesti todistaa.

Että eläköön vasemmisto ja työttömyys!!!!!

Kyllä kaikille pitää saada takuupalkaksi duunista riippumatta 20€/h. Niin loppuu koulutus ja kunnianhimokin tässä maassa.

Mihail Seppälä

Tarkista faktat ennen kuin rupeat puskista huutelemaan.

Oikeat marjat loppu kesken, jolloin thaipoimijat huomasivat, että eivät pysty kyseisellä marjakannalla kattamaan velkojansa, työolosuhteet olivat mahdottomat ja heidät oli tarkoitus väkisin passittaa velkaisena takasin thaimaaseen.

Thaipoimijat pyysivät apua ja joukko rohkeita suomalaisia lähtivät puolustamaan thaipoimijoitten oikeuksia.

Jonas Hellgren

Demarien patenttiratkaisu on tietenkin kieltää marjanpoiminta kaikilta, varsinkin kepulaisilta maanomistajilta.
Samalla julistetaan marjanpoimija-sana poliittisesti epäkorrektiksi.
Samaan ei-ei-sanojen ryhmään kuin neekeri ja ryssä.
Kalevalan loppukertomus muutetaan, Marjatta ei mennytkään marjaan, vaan monikulttuurikoulutukseen, missä sitten paukahti paksuksi, eiku... tuli onnellisesti raskaaksi edistäen monikulttuurisuutta Kalevalan kankahilla.
Niin ja thaimaalaisia ei sitten enää ole vaan siamilaisia.

Toimituksen poiminnat