MattiTukiainen

Talous sakkaa, miksi ministerit uhkailevat?

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 20.8.2013

 

Talous sakkaa, miksi ministerit uhkailevat?

 

Suomen talous- ja työllisyystilanne on heikentynyt viime kuukausien aikana huolestuttavalla tavalla. Harva se päivä kuulemme uutisia yt-neuvotteluista, irtisanomisista ja lomautuksista.

Vaikka joitain hyviäkin uutisia on joukkoon mahtunut, tosiasia on se, että olemme vakavassa tilanteessa. Taustalla on eurokriisi, joka edelleen näkyy epävarmuutena ja aiheuttaa euroalueella kaikenlaisten investointien lykkäämistä ja kaikinpuolista varovaisuutta. Suomen taloustilannetta vaikeuttaa vielä se, että suhdanneluontoisen eurokriisin lisäksi meitä kurittavat paperiteollisuuden ja Nokia-yhtiön rakennekriisit.

Tässä tilanteessa maan hallitus valmistautuu ensi viikolla pidettävään budjettiriiheensä. Työmarkkinajärjestöt ovat samaan aikaan selvitelleet mahdollisuuksia solmia keskitetty työmarkkinaratkaisu. Sitä on myös maan hallitus toivonut, suorastaan pyytänyt.

Palkansaajapuoli on jo keväästä lähtien ilmaissut halunsa työllisyyttä ja vakautta edistävään keskitettyyn ratkaisuun, joka parantaa työllisyyttä, ottaa huomioon viennin tarpeet ja turvaa kohtuullisen ostovoiman. Sen sijaan työnantajia edustava EK ja erityisesti sen suurin jäsenliitto Teknologiateollisuus on ollut nihkeämpi.  

Vaikka maan hallitus jo keväällä kehysriihen yhteydessä toivoi keskitettyä tuloratkaisua, se ei kuitenkaan kytkenyt yrityksille antamaansa lähes miljardin euron yhteisöveroalennusta ratkaisuun. Se oli kummallista, koska muita motivointikeinoja hallituksella ei ollut eikä enää ole.

Hallituksen tapa houkutella työmarkkinajärjestöjä tulosopimukseen on muutoinkin hieman outo. Niin pääministeri kuin valtionvarainministerikin ovat viime päivinä enemmän vinoilleet ja uhkailleet kuin motivoineet työmarkkinajärjestöjä. Se tuntuu epäreilulta, kun kaikki palkansaajajärjestöt ovat tosiaan jo keväästä lähtien kertoneet halunsa päästä sopimukseen. Jos ja kun ongelmana on EK:n halu, eikö Kataisen ja Urpilaisen pitäisi patistaa sitä neuvottelupöytään.

Hallituksen asema on kieltämättä vaikea senkin vuoksi, että gallupien mukaan kummatkin päähallituspuolueet ovat menettäneet kannatustaan viimeisen vuoden aikana. Kun oman profiilin kohottamiseksi ehkä hieman varotaan näykkimästä toista hallituspuoluetta, on helppoa kääntää tykit kohti työmarkkinajärjestöjä. Tosin näyttää siltä, että myös hallituspuolueiden välistä nokittelua on alkanut esiintyä. Se ei lupaa hyvää, kun hallituksen asema muutoinkin on aika tukala.

Työmarkkinajärjestöt ovat pidättäytyneet toistensa nokkimisesta. Kesällä Suomen Yrittäjät – joka ei ole työmarkkinajärjestö, mutta on ainakin joskus sellaiseksi halunnut – nosti esille ehdotuksen palkansaajien lomaraha ja pekkaspäivien poistamiseksi. Aloite toteutuessaan merkitsisi noin 5 – 7 prosentin palkanalennusta. Työnantajien EK sanoutui hetimiten irti SY:n ehdotuksesta.

Jos keskitetty tuloratkaisu halutaan tehdä, se pitäisi saada aikaan ennen hallituksen budjettiriihtä. Vai pitääkö? Nähdäkseni on mahdollista tehdä se myöhemminkin. Tuo ajankohta olisi lokakuun loppu. Silloin umpeutuvat Teknologiateollisuuden sopimukset Metalliliiton, STTK:n Pron ja Akavan Ylempien toimihenkilöiden kanssa. Olisikohan Teknologiateollisuus avoimempi keskitettyä sopimusta kohtaan, kun työehtosopimukset ja samalla työrauhavelvoite ovat auki?

Matti Tukiainen
SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jallu Vähämäki

Kirjoituksenne paljasti täydellisesti sen miksi suomi sukeltaa ja kohta kahta kovemmin.
Miksikö SAK ei puutu peliin?
Koska SAK ei oikeasti ymmärrä miten markkinoita elvytetään.
Suomalaisen duunarin ovat opettaneet lähes lellikin asemaan joka saa tehdä ihan mitä lystää varsinkin julkisellapuolella ja on silti 100%:sti suojattu.

Suomen Yrittäjät ovat merkittävä työllistäjä, mutta SAK halveksii heitä.

SAK voisi ostaa merkittävällä omaisuudellaan muutaman rakennusfirman ja näyttää esimerkillään kuinka sitä nykysuomessa pyöritetään voitollisesti ja siten, että se työllistää vuosittain yhä enemmän.

Kokeen SAK voisi aloittaa vaikka 200 hengen raksayrityksellä joka on 100% suomalainen ja kaikki TES:n ehdot täyttyvät jatkuvasti 100% ja jokainen duunari on vakituinen.

Näyttäkää tietä SAK!!!!!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

SAK ei voittaisi ensimmäistäkään tarjouskilpailua, ellei se sitten käyttäisi jäsenmaksurahoja itsensä subventoimiseen. Kaikki punapääoman rakennusliikkeet kaatuivat jo 90-luvulla, eikä sen jälkeen ole uusia näkynyt.

Eläkerahastot ovat sen sijaan mukana monissa suurissa rakennusalan yrityksissä ja niinpä ne valitsevat itse ketä rahoittavat. Nekin työmaat on ketjutettu ja rakentamisen tuotot valuvat ulos. Grynderit perivät sitten huippuvuokria kaupan ja palvelualojen yrittäjiltä ja ne taas kärsivät ostovoiman supistumisesta yhä enemmän.

EK on korporaatioiden lobbari, eikä sillä ole juuri mitään tekemistä yrittäjien tai varsinkaan elinkeinon harjoittajien kanssa. Keskitetty palkkaratkaisu on ollut se kasvava riippakivi, joka Suomen upottaa ja taas kerran siitä kaavaillaan pelastajaa.

Hallitus on pihalla, EK ja Ammattiliitot on pihalla. Näillä vanhoilla rakenteilla ei globaalissa kilpailussa ole juuri mitään tekoa. Voitot tehdään pääomilla ulkoa. Sisämarkkinat halvaantuvat yhä pahemmin.

Tästä ei nyt ole kunniallista ulospääsyä. Paras kunniaton on euroero ja ankara devalvaatio. Muihin ei näytä olevan valmiuksia.

Jallu Vähämäki

Näin on.
Finnairiinkin olisi vaan pumpattava loputtomiin veromaksajienrahoja, jotta lentotypyt ym. porukka voi jatkaa leveillä laakereilla elämistään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joopa joo, SAK.
Ajatellaan nyt vähän asiaa:
- Mikä on Suomen riippakivi (paitsi mitä EU ja €uro meille tuo ulkoapäin)?
- Olisiko parempi kenties jos kaikilla olisi työtä?

Tottakai, mutta mahdoton yhtälö jos ei työaikoja lyhennetä ja panna ikäänkuin duunit uusjakoon, eikö niin?
Mutta kun ei teillä riitä rohkeus edes myöntää tätä asiaa (muuta kuin jossain juhlapuheissa).

2025 on taas tuotantokapasiteetti tuplautunut - jos tavaralle olisi ostajia. Kait te siellä SAKssa tuon ymmärrätte, eikö niin?
No, siinä tulee käymään niin, ettei ostajia ole, vaan työttömien armeija vaan lisääntyy.

Eikö olisi parempi mennä historiaan liikkeenä, joka vaati "Kaikki töihin!", vaikkakin työn uudelleen jako merkitsee palkanalennusta niille, jotka ovat nyt töissä?
Tällä tavalla, pakoillen vastuuta ei jaettavaa tule lisää.
Työnantajilta on turha odottaa vastuunkantoa - he vain pakenevat ulkomaille, mutta mihin kansa voi paeta?
Saksaan piikoomaan?

Henry

Toimituksen poiminnat