MattiTukiainen

Uudenlainen työn ja pääoman liitto

 

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 17.11.2012

 

Uudenlainen työn ja pääoman liitto

 

Elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen siirtyminen Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) toimitusjohtajaksi on saanut aikaan merkillisen keskustelun siitä, onko tällainen sopivaa. Siirtymistä arvostelevien mielestä ministeri vie mukanaan salaista tietoa työ- ja elinkeinoministeriössä käynnissä olevista lakihankkeista, jolloin EK saa ylivertaisen aseman hankkeiden valmistelussa.

Ensiksikin mitähän salaisia lakihankkeita työ- ja elinkeinoministeriössä on käynnissä? Hallituksen politiikka pohjautuu hallitusohjelmaan. Se on julkinen asiakirja, ja kaikki yhteiskunnalliset vaikuttajat – niin poliitikot kuin lobbaritkin ovat lukeneet sen useaan kertaan. Tähän samaan hallitusohjelmaan myös ministeriön virkamiesten valmistelu nojaa. Toki ministeri voi painottaa asioita, panna omalle puolueelleen tärkeimmät hankkeet kiireellisiksi ja lykätä hallituskumppanin hallitusohjelmakirjaukset tuonnemmaksi. Mutta kuitenkin asiat ovat kaikkien saatavilla.

Toiseksi kuka oikeasti kuvittelee, että kokoomusministerin johtamasta työ- ja elinkeinoministeriöstä eivät kaikki olennaiset tiedot ole olleet jo kauan Etelärannan käytössä?

Minkälainen on sitten työmarkkinapolitiikan näkymä Ilpo Kokkilan ja Jyri Häkämiehen ottaessa EK:n vastuupaikat haltuunsa? Kiristyykö EK:n linja edelleen? Mikko Pukkisen potkujen takanahan sanottiin olleen luottamuspula EK:n hallituksen ja Pukkisen välillä. Luottamuspulan takana taas on sanottu olleen se, että Pukkinen ajoi viime syksyn raamisopimuksen puoliväkisin läpi. Tästä voisi tehdä sen johtopäätöksen, että EK:n linja kiristyy Pukkisen toteuttamasta linjasta.

Linjan kireys tai jopa kiristyminen ei kuitenkaan ole ay-liikkeen näkökulmasta suurin ongelma. Suurin ongelma on se, että vastapuolen edustajalla ei ole valtuuksia. Niin kävi Mikko Pukkiselle. Hän ei koskaan saavuttanut sellaista asemaa vuorineuvosten mielissä kuin esimerkiksi Tapani Kahri tai Seppo Riski.

Häkämiehellä on vahvan yhteiskunnallisen ja poliittisen taustansa vuoksi helpompi saavuttaa Pukkista vahvempi asema. Eikä tässä ole kysymys siitä, oliko Pukkinen hyvä tai huono. Asetelma oli hänen kannaltaan hankala.

Mitä mahdollisuuksia Häkämiehen siirtyminen EK:n johtoon sitten luo? Iso asia on, että nykyisessä Suomen talouden ja työllisyyden ahdingossa olisi todella suuri tarve uudenlaiseen työn ja pääoman liittoon. Tämä ei tarkoita vain työnantajien ja ay-liikkeen uutta kulmaa tuleviin haasteisiin vaan sen on ulotuttava myös maan hallituksen toimintatapaan ja linjaan.

Verrattuna Paavo Lipposen sinipunahallitukseen nykyisen sinipunan taival on ollut varsin takkuista, vaikka 90-luvulla tilanne Suomessa oli jopa nykyistä huomattavasti pahempi. Vuosikymmenen alun lamasta piti nousta, Suomen asema EU:n jäsenenä vakiinnuttaa. Siinä työssä oli tarve keskittyä olennaiseen.

Nyt meillä on käytännössä sama hallituspohja, mutta ei jälkeäkään samanlaisesta isosta missiosta Suomen nostamiseksi. Päinvastoin tuntuu siltä, että hallituksen sisällä on monista asioista kovemmat väännöt kuin hallituksen ja opposition kesken.

Toki poliittinen tilanne on erilainen kuin 90-luvun lopulla. Perussuomalaisten nousu ennen muuta on tuonut politiikan tekoon elementin, joka näyttää saavan varsinkin demarit hyvin varovaisiksi tekemään mitään sellaista, jonka Soini kääntää nopeasti omaksi edukseen.

Lisäksi 90-luvun tilanteeseen nähden työmarkkinatilanne on selvästi muuttunut. Työnantaja eli EK on täysin irtaantunut keskitetyistä ratkaisuista enkä näe, että Häkämiehenkään voima tätä suuntaa kovin helpolla saa muutettua – mahtaako edes haluta.

Tästä huolimatta kannattaisi nyt niin politiikan kuin työmarkkinoidenkin puolella pohtia, onko löydettävissä uusi työn ja pääoman liitto. Se olisi onneksi koko Suomelle.

Matti Tukiainen
SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jeppe Luo

Huomaa, että olet SAK,n mies.
Vai tasokoroituksilla suomi nousuun.
SAK rapauttaa suomen kilpailukyvyn lopullisesti ensivuoden palkka vaateillaan ja ns. työelämän jaksamis ym. paskoilla peitetyillä kulun lisäämisillä.
Sanon sulle suoraan että haista paska saamarin heinähattu

Toimituksen poiminnat