MattiTukiainen

Kokoomus kompuroi työmarkkina-asioissa

 Julkaistaan Länsi-Uusimaa -lehdessä 8.10.2012

 

Kokoomus kompuroi työmarkkina-asioissa

 

SAK:lla kuten muillakin työmarkkinajärjestöillä on tapana tavata aika ajoin maamme poliittisia
päättäjiä. Yksi näiden tapaamisten keskeinen viesti ajankohtaisten asioiden
ohella on ilmainen neuvo: Poliitikkojen ei kannata ottaa julkisia kannanottoja
työmarkkina-asioihin. Puolueet kun eivät istu niissä pöydissä, joissa
työehdoista sovitaan.


Poliittiset puolueet ovat varsin hyvin ottaneet vinkin vastaan. Vuoden 2007 eduskuntavaalien alla Kokoomus ei kuitenkaan malttanut pysyä lestissään vaan nosti sairaanhoitajien
palkankorotukset keskeiseksi vaaliteemakseen. Kokoomus menestyi vaaleissa
tarpeeksi hyvin päästäkseen maan hallitukseen, mutta sairaanhoitajien
palkkakiista johti suureen sotkuun, kun Tehy otti Kokoomuksen lupaukset
tosissaan käynnistäen todella rankan työtaistelun eli joukkoirtisanoutumiset.
Seurauksena oli maan hallituksen – jossa Kokoomus oli toisena suurena puolueena
– esittämä lakimuutos, jolla sairaanhoitajat olisi pakotettu jatkamaan
työssään.


Sairaanhoitajat saivat kosmeettisen tuloksen palkkavaatimuksilleen, mutta kuntapuolen
neuvottelujärjestelmä on vieläkin sekaisin.


Nyt pääministeripuolue Kokoomus näyttää unohtaneen saamansa neuvon, kun se on alkaneen syksyn aikana kahteen kertaan ottanut voimakkaasti kantaa työmarkkina-asioihin. Ensiksi itse
pääministeri Katainen otti nuorten työllistämiseksi kannan, jonka mukaan
nuorelle autonkuljettajalle ei pidä maksaa samaa palkkaa kuin kokeneelle
ammattikuskille.


Tosiasia on, että lähes kaikkien työehtosopimusten mukaan nuorelle harjoittelijalle maksettava palkka on noin 80 prosenttia sopimuksen alimmasta palkasta. Jos Katainen tiesi tämän, hänen kannanottonsa oli hämmästyttävää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan
nuoleskelua. Vielä huolestuttavampaa on, jos pääministeri kantaa ottaessaan ei
tiennyt mistä puhui.


Vielä erikoisempi oli Kokoomuksen puoluevaltuuston reilu viikko sitten ottama kanta, jonka mukaan ensimmäisen sairauslomapäivän tulisi olla palkaton ja sen jälkeen sairausajan
palkan tulisi olla 80 prosenttia palkasta. Työnantajien EK kiiruhti heti
kannattamaan Kokoomuksen kantaa. Lisäsipä EK:n asiantuntijalääkäri vielä löylyä
ehdottamalla, että samaan järjestelmään pitää lisätä myös sairasta lasta
hoitamaan jäänyt vanhempi.


Mitähän se vuoden 2007 vaaleissa Kokoomusta ehkä äänestänyt Sari Sairaanhoitaja mahtaa tästä kannasta olla mieltä?


Kysymyksessä on puhtaasti työmarkkina-asia. Kokoomuksen kanta tarkoittaa selvää palkanalennusta eikä ay-liike lähde siitä neuvottelemaan yksittäisenä asiana. Myös osana suurempaa kokonaisuutta ajatus on vastenmielinen. Erityisen rajusti se kohdistuisi
pienipalkkaisiin lapsiperheisiin.


Sikäli kuin työelämässä on aiheettomia sairauspoissaoloja, niihin puuttuminen on johtamiskysymys. Esimiehen tehtäviin kuuluu puuttua, jos esimerkiksi maanantai-poissaolot jonkin henkilön kohdalla näyttävät lisääntyneen. Puuttuminen on myös välittämistä.


Eniten kuitenkin huolestuttaa se, että poliittisen oikeiston ja työnantajien yhteistyö näyttää kovasti tiivistyneen viimeisen puolen vuoden aikana. Tämä näkyy ennen muuta EK:n
suhtautumisena viime syksynä solmitun raamisopimuksen täytäntöönpanoon.
Raamisopimuksen yhteydessä maan hallitus ilmoitti, että toteutetaan ns.
työntekijän kolmen päivän koulutusoikeus ja työnantajalle vastineeksi
mahdollisuus vähentää kulut verovähennyksenä.


Sopimuksen soveltamisesta väännettiin lähes vuosi ja kun yhteisymmärrys lopulta neuvottelijoiden kesken löytyi, EK:n hallitus hylkäsi sen totaalisesti kertomatta edes, mitä kohtaa sopimuksesta pitää muuttaa.


Koska kysymyksessä on maan hallituksen ilmoitus osana raamisopimusta, odottaisi myös pääministerin, Kokoomuksen puheenjohtajan ottavan asiaan jotain kantaa. Vaan eipä ole kuulunut.

Tämä ja muut Kokoomuksen syksyn kannat huomioon ottaen nousee mieleen kysymys:
Onko Kokoomuksesta tullut EK:n ja Suomen Yrittäjien poliittinen osasto?

Matti Tukiainen
SAK:n työ- ja
elinkeinojohtaja

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lukija,

kannatatko kokoomuksen sairaussakkoa?

Keneen se kipeimmin koskisi?

- pienipalkkaiseen sari sairaanhoitajaan,
- pekka pätkätyöläiseen,
- ylli yksinhuoltajaan,
- nelli nuoreen
- ilpo ikäsyrjittyyn
- ilari iskään
- kati kassaan
- sisko siivoojaan
- alli akateemiseen tukityöllistettyyn
- manti mummuun

Siis Suomen miljoonaan köyhään, joiden pussukalla kokoomus ahkerasti on ennenkin vieraillut.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Yksinyrittäjiähän tämä koskee jo kovennettuna. 2006 saakka palkaton omavastuuaika oli 9 päivää, mutta sitä kohtuullistettiin neljään päivään. Jo se riittää varmistamaan, että on turha tuhlata aikaa lääkärikäyntiin, ellei ole pää kainalossa.

Tilanne on ollut jotenkin siedettävä, koska yrittäjä voi hiukan sovitella aikataulujaan ja potea lyhyen kuumeen päivässä pois.

Nyt ollaan jo vaikeammassa tilanteessa, kun pienyrityksiä käytetään kylmän viileästi maksajien pankkina, eli lähetetyn laskun eräpäivä on viitteellinen, ellei jopa loukkaus maksajaa kohtaan.

Tällaisessa ilmapiirissä yrittäjä päätyy olemaan työllistämättä ketään, koska tyhjällä kassalla ei pitkälle pötkitä. Verottaja tai eläkevakuutusyhtiö eivät paljon selityksiä kuuntele.

Näin sivusta seuraavana voi todeta, että SDP ja AY-liike ovat samassa jamassa kuin maajussit -94. Heille ei jätetty vaihtoehtoja ja Keskusta meni pesuveden mukana. Nyt palkansaajille ei jätetä vaihtoehtoja. Heidät korvataan halpatyövoimalla ja SDP uppoaa samalla.

Teillä on siihen hyvin vähän sananvaltaa. Olette luovuttaneet sen pois, eikä sitä Tukiaisen puheet miksikään muuta. Yhtä säälittävissä tunnelmissa rimpuilivat aikanaan Heikki Haavisto ja S-L Anttila.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kannattaisiko liittyä SAKhon tai Akavaan, niin saisi asiansa säällisesti hoidetuksi? Niistä löytyy osaamista ja oikeudenmukaisuutta.

En ole SAKlainen, mutta virkavelvollisuuteen kuuluvia luentojani ei ole miesmuistiin peruutettu sairauden tai minkään muun syyn vuoksi, joten en ole tässä omalla asiallani.

En ole yrittäjä mutta en ole koskaan väheksynyt yrittäjiä. Arvostan kuitenkin AY-liikkeen yhteisvastuullisuutta. Miksi yrittäjät eivät ole hoitaneet asioitaan kuntoon? Tai miksi he eivät hoitaisi niitä kuntoon?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #3

Suomessa yrittäjyyden perinteeseen kuuluu, että tehdään sopimus tilaajan kanssa ja pidetään siitä kiinni. Siihen ei ole tarvittu ulkopuolisia tahoja, koska ne vain sotkevat selvät asiat.

Kulttuuri on tältä osin muuttunut radikaalisti. Joudutaan kilpailemaan halpatyövoiman ja urakat ovat sellaisia, että pitäisi hankkia juristi jo etukäteen.

Suomen Yrittäjiin tulee maksettua jäsenmaksua, tosin ilman yhtäkään kunnon perustetta. Ammattiliittojen ja EK:n sopimat ehdot ovat olleet tuhoisia pienyrityksille, joten ne ovat viimeinen taho, jonka puoleen yrittäjät kääntyvät.

Pienyrittäjien asiat voidaan kyllä hoitaa kuntoon, mutta ollaan pisteessä, jossa se vaatii moraalin venyttämistä äärimmilleen tai sitten aletaan rehellisesti käyttämään aseita. Muita keinoja ei enää ole.

Säälittää myös ne uudet uunot, joita houkutellaan itsenäisiksi yrittäjiksi. Velka pakottaa liikkeelle konkurssiin tai terveyden hajoamiseen saakka. Suomessa ei ole enää likvidiä ostovoimaa terveelle yritystoiminnalle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #5

Voisiko yrittäjäliitto uudistua näissä suhteissa, toivottavasti voisi.

Kilpailu joka alalla on mennyt niin pitkälle, että se haittaa enemmän kuin hyödyttää.

--

Kirjoitat: "Säälittää myös ne uudet uunot, joita houkutellaan itsenäisiksi yrittäjiksi. Velka pakottaa liikkeelle konkurssiin tai terveyden hajoamiseen saakka."

Jokaisessa yleisökeskustelussa ja joka kokouksessa suositellaan ihmisille yrittäjyyttä. Se alkaa tosiaan olla moraalitonta. Ei siksi, että yrittäjyys olisi moraalitonta. Vaan monesta muusta syystä. Ei taitamattoman pitäisi perustaa firmaa.

Koulussa ja yliopistossa suositellaan yrittäjyyttä, kunhan lapsi ja nuori valmistuu.

--

Voisikohan osaava AY-liike tervehdyttää yrittämisen tilannetta?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #7

AY-liikeen jäsenet ovat aina ja ikuisesti olleet täysin riippuvaisia niistä yrityksistä, jotka ovat myyneet jäsenen työsuoritusta loppuasiakkaalle. AY-liikkeellä on jokin ihmeellinen käsitys, että raha tippuu yrittäjille taivaasta tai taikaseinästä.

Punapääoma hukkasi rahansa ajat sitten, nyt se hukkaa kaiken muunkin pääomansa. Lakkoasekin ampuu suutareita, koska hanakoita työntekijöitä löytyy Suomen ulkopuolelta ja tuotannon sekä rahojen siirtäminen tapahtuu hyvin nopeasti.

Meille jää vain sairaita selkiä toistemme pestäviksi. Cool.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Nyt palkansaajille ei jätetä vaihtoehtoja. Heidät korvataan halpatyövoimalla ja SDP uppoaa samalla."

Menneekö noin?

Juuri AY-liike ja SDP ajavat oikeudenmukaista palkkapolitiikkaa. Siihen kuuluu sama palkka samasta työstä. Eivätkö sen sijaan yrittäjät esim. rakennusalalla haali halpatyövoimaa?

PS Blogikirjoitus on tärkeä. Toivottavasti siitä syntyy keskustelua.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #4

Totta kai ne haalivat halpatyövoimaa, koska olette mahdollistaneet työvoiman vapaan liikkuvuuden ja samalla sahanneet oman oksanne katkeamispisteeseen. Korkeammalla moraalilla toimivat yritykset eivät tähän sorru, mutta eivät ne voita urakoitakaan. Ne kuihtuvat tai myyvät moraalinsa ja liittyvät surkeaa keskinkertaisuutta tuottavaan tilaaja-tuottaja-hymistelyyn.

AY-liike on ajanut aina palkansaajan etua, mutta ei koskaan niiden, jotka ovat tippuneet siltä oksalta tai kuuluneet johonkin muuhun ryhmään. Karmiiko yhtään huomata, että olette itse nakertaneet valtanne ytimen seuraamalla Kokoomuksen korporaatiopolitiikkaa kuin sokea hai laivaa?

Keskusta ei kyennyt estämään maaseudun tuhoa ja se menetti valtansa. Te ette kykene huolehtimaan palkansaajista ja te menetätte valtanne. Näin yksinkertaista se on.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #6

Olen ihan rividemari ja puhun omissa nimissäni.

Demareissa on paljon yrittäjiä, harmi että he eivät osallistu tähän ajatustenvaihtoon.

--
"AY-liike on ajanut aina palkansaajan etua, mutta ei koskaan niiden, jotka ovat tippuneet siltä oksalta tai kuuluneet johonkin muuhun ryhmään."

AY-liike ja SDP ovat havaintojeni mukaan palkansaajien, eläkeläisten, työttömien ja köyhien lähes ainoa tuki. Nytkin

kokoomus tahtoisi

leikata työttömyys"etuja", vaikka edes nykykorvauksilla ei elä.

En saanut vastausta Jan Vapaavuorelta kysymykseeni, olisiko työttömän ja köyhän luovuttava asumisesta vai syömisestä.

Samoin

kokoomus pyrkii

alentamaan palkkaa kaikilta, pienituloisimmiltakin. Sitähän sairaussakko merkitsee.

Käsittämätöntä juuri nyt, kun maassa on miljoona köyhää ja esim. asumiskulut alati kasvavat. Suuri osa palkansaajista ei pärjää tuloillaan edes nyt. Mikähän olisi tilanne, jos kokoomuksen kaavailu toteutuisi?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #9

Demarit voivat tietysti ottaa kunniaa siitä tukemisesta, mutta nyt ovat rahat lopussa puolueesta riippumatta, joten on ehkä valittava syömisen ja asumisen välillä. Vapaavuoren tekstejä olen sen verran lukenut, että hän ei vastaa eikä ole kovin kiinnostunutkaan. Hänellä on aivan muut intressit.

Mietipä, miten paljon miljoona köyhää tuo halpaa työvoimapotentiaalia sen entisen halpatyövoiman lisäksi? Taloustilanne on vielä sellainen että köyhien määrä tulee muutamassa vuodessa tuplaantumaan.

Hyvinvointia voidaan tuottaa ainoastaan laadukkaalla tekemisellä. Tänä päivänä Japani ei ole siinä enää ykkönen vaan paikan on ottanut Etelä-Korea. Meillä ratsastetaan menneillä muistoilla ja vatvotaan perusteettomia kuvitelmia talouskasvusta ilman mitään konkreettisia ponnisteluja. Jos uutta soppaa keitetään, siellä on liian monen viisaan lusikka seassa hämmentämässä. Sillä tavoin tehdään puolivalmisteista myöhästyneitä floppeja globaalissa kilpailussa. Esimerkkejä löytyy riittävästi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #10

Pitäisi olla jokin tie täystyöllisyyteen. Mutta mikä?

Mitenkähän olisi työn ja palkan tasajako. Itse olen ikäni ollut niin tyhmä, että olen tehnyt työtä lomia pitämättä ja millä palkalla vain, koska minulla on intohimo työhön.

Eriarvoisuus ei saisi yhtää kasvaa.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Minä perustan ajatukseni sairauspoissaolojen vähentämisestä siihen, että työurien pidentämisen sijasta kehitetään työhön sijoittumista, työvuosien toteutumista ja työssä jaksamista. Näiden tavoitteena on sairauspoissaolojen vähentäminen, elämästä nauttiminen ja "minä olen tarpeellinen"-tunteen kokeminen.

Sairauspoissaolot muodostavat Suomessa raskaan kansantaloudellisen rasituksen. Kansaneläkelaitoksen korvaamien yli 9 päivän sairauspoissaolojen määrä oli jokunen vuosi sitten 16 miljoonaa päivää vuodessa ja suunta ollut pitkään paheneva. Suuri osa johtuu tuki- ja liikuntaelinsairauksista ja henkisestä pahoinvoinnista.

Entäpä jos sairauspoissaolojen vähenemistä lähestytään porkkanan kautta, että henkisen vireyden, liikkumisen ja toimintakyvyn tukemiseen osoitetaan resursseja ennakoivasti? Tämä edellyttäisi useiden ministeriöiden yhteistyötä.

Yhteiskunnan kannattaa tukea yksilön työhaluisena ja -kykyisenä pysymistä, eli harrastusmahdollisuuksiin osallistumista. Toteutus verotuksen avulla, jolloin harrastusmenoista tehdään osittain verovähennyskelpoisia.

Tämä lisää myös tuhansien työpaikkojen syntymistä palvelualoille sekä yksilön työn tuottavuutta. Harrastamiseen ja erityisesti liikuntaan aktivoiminen kannattaa siten myös kansantaloudellisesti.

Mikki Nieminen 193
Ehdolla luottamustoimiin Lohjalle.

Toimituksen poiminnat