MattiTukiainen

Demarit panostivat nuoriin – seuraako Keskusta perässä?

 

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 30.5.2012

 

Demarit panostivat nuoriin – seuraako Keskusta perässä?

 

 

Alkukesä on puoluekokousten aikaa. SDP piti jo oma kokouksensa. Tulossa on vielä Keskustan, Kokoomuksen ja RKP:n kokoukset.

SDP:ssä puolueen sisäiset valta-asemat säilyvät mutta kasvot suurelta osin vaihtuvat. Tarkoitan sitä, että puheenjohtaja Jutta Urpilaisen asema puolueen ehdottomana ykkösnimenä jatkuu ja vahvistuu. Kenttä on vankasti Jutan takana. SDP:llä menee pitkästä aikaa hyvin ja näkymät syksyn kunnallisvaaleihin ovat varsin hyvät.

Jutan asemaa vahvistaa myös se, että muu puoluejohto vaihtui lähes täysin. Puolueen kakkosnimeksi nousi monipuolisen kokemuksen omaava Reijo Paananen.

Puoluesihteerivalintaan liittyy kokouksen henkilövalintojen ainoa tahrakin. Julkinen salaisuus oli, että Paanasen kovimman kilpailijan Markku Jääskeläisen vetäytymisen syy oli puheenjohtajan ilmoitus tukea Paanasta. Urpilainen kuitenkin kiisti ilmoituksensa. Siitä jäi hieman huono maku.

Varapuheenjohtajisto meni kokonaan vaihtoon. Tosin Pia Viitanen säilytti paikkansa puoluejohdossa siirryttyään puoluevaltuuston johtoon. Varapuheenjohtajissa on kaksi varmaa tulevaisuuden nimeä: Krista Kiuru ja Antti Lindtman. Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi noussut 25-vuotias opiskelija Eero Vainio on vielä tuntematon suuruus, mutta varapuheenjohtajakampanja hyvine esiintymisineen kokouspaikalla antavat näytön vahvasta potentiaalista myös Vainiolla.

Veikkaanpa, että ensimmäistä kertaa SDP:n historiassa tullaan näkemään se, että puheenjohtajaksi noustaan varapuheenjohtajan paikalta.

Varapuheenjohtajakisassa neljänneksi jäi duunaritaustainen kansanedustaja Jukka Kärnä. Täsmäohjus persujen suuntaan hävisi nuoruuden innolle. Sitä ei voi kuitenkaan pitää isona ongelmana, koska koko puoluejohdon valinnassa leimallista on yhteyden vahvistuminen ammattiyhdistysliikkeeseen päin. Paananen, Lindtman, ja puoluehallitukseen valittu Ann Selin ovat taustaltaan joko entisiä tai nykyisiä ay-vaikuttajia. On kuitenkin tarpeen korostaa, että kysymyksessä ei ole mikään SAK:n junailema puoluejohdon valtaus. Oli vain niin, että puoluejohtoon oli eri tehtäviin tarjolla päteviä ay-taustaisia ihmisiä.

Edessä olevista puoluekokouksista kiinnostavin on Keskustan puoluekokous Rovaniemellä. Siellä vaihtuu ykkösvetäjä, kun puheenjohtaja Mari Kiviniemi teki heinäluomat eli otti vastuun vaalitappiosta ja ilmoitti jättävänsä puheenjohtajan tehtävän.

Keskustan johtoon on ehdolla neljä nimeä: Paavo Väyrynen, Juha Sipilä, Tuomo Puumala ja Timo Kaunisto. Juuri käyty jäsenvaali ei tuonut ratkaisua kisaan. Paavo Väyrynen sen voitti, mutta ero Sipilään ja Puumalaan olivat niin pienet, että päätösvalta siirtyy aidosti puoluekokoukselle.

Puheenjohtajan vaihtaminen sai alkunsa Väyrysen ilmoituksesta haastaa Kiviniemi. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Väyrynen itse ei onnistu paikkaa itsellensä saamaan. Olisikohan demarien kokouksella se vaikutus, että Keskustakin tekee voimakkaan sukupolven vaihdoksen ja puheenjohtajaksi valitaan Puumala?

Toisaalta Juha Sipilä voi olla yllätysnimi, joka ei vielä ole politiikan peleissä ryvettynyt. Hän saattaa kelvata paremmin Väyrysen kannattajille. Kaunisto jää palkintopallin ulkopuolelle.

Kokoomuksen puoluekokoukseen ei liity mitään kiinnostavaa. Jyrki Katainen jatkaa puheenjohtajana ja valitsee rinnalleen suurin piirtein kenet haluaa. Myötätuulessa purjehtivan Kokoomuksen suurin haaste onkin välttää ylimielisyyden kavala peikko.

RKP joutuu vaihtamaan puheenjohtajansa vuotta aiottua aikaisemmin. Stefan Wallinin uskottiin jättävän paikkansa ensi vuonna, mutta Dragsvik-sotku höystettynä epäselvillä asuntojunailuilla aiensivat lähtöä. Tilalle nousee europarlamentaarikko Carl Haglund, jota kukaan ei oikein tunne, mutta jota pidetään fiksuna ja yhteistyökykyisenä vetäjänä kannatuspohjansa kanssa kamppailevalle kielipuolueelle.


Hallitusasetelmiin puoluekokoukset eivät tuo muutoksia – vaikka Urpilainen lauloikin nuorisomarssia hieman muunnellen: ”Pelvotta aina, päin Kokoomusta…”

 

Matti Tukiainen

SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat