MattiTukiainen

Vanha järjestöjyrä spekuloi

Vanha järjestöjyrä spekuloi

 

SDP:n puoluekokoukseen on aikaa reilu kuukausi. Kokous on minulle sikäli historiallinen, että en ole itse kokousedustajana. Vuodesta 1978 lähtien – vuotta 87 lukuunottamatta – olen ollut kaikissa puoluekokouksissa joko edustajana, varaedustajana tai puolueen työntekijänä.

Moni ajattelee, että jo se vihdoin ymmärsi luopua. Tällaista ymmärrystä ei kuitenkaan kohdalleni ole osunut. Minusta on oikein, että lohjalaisia ja länsiuusmaalaisia jäseniä edustavat ne, jotka vastaavat paikallisen puoluetoiminnan pyörittämisestä. Oma aikani ei siihen ole enää riittänyt.

Tarkkailijan rooli antaa hyvän mahdollisuuden hieman spekuloida – erityisesti henkilökysymyksillä. Nehän ihmisiä kiinnostavat, vaikka puoluekokous linjaa myös tulevien vuosien politiikkaa. On tarpeen korostaa, että edustan vain itseäni, en sitä järjestöä, jonka palkkalistoilla olen. En siis puhu suulla suuremmalla.

Puheenjohtajan asema on vahva. Jutta Urpilainen jatkaa SDP:n puheenjohtajana. Näin ollen puoluekokouksen suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, kenet valitaan Mikael Jungnerin tilalle puoluesihteeriksi. Ehdokkaita taitaa olla jo lähes kymmenen. Osalla heistä näyttää päätähtäin olevan syksyn kunnallisvaaleissa.

Vahvin kisaan ilmoittautunut ehdokas on monivuotinen työtoverini SAK:n viestintäpäällikkö Reijo Paananen. Paananen on kiistatta hommaan pätevä. Hänellä on monipuolinen politiikan ja järjestötoiminnan kokemus mukaan lukien esimieskokemus. Hän on organisoinut vaalikampanjoita ja muita isoja hankkeita. Hänellä on vahva kansainvälisen työn tuntemus.

Paanasen ohella julkisuudessa on mainittu kaksi nimeä, jotka ovat puoluesihteerikisassa kiinnostavia. Heistä toinen on Työeläkevakuuttajat TELA ry:n johtaja Markku Jääskeläinen. Myös hänellä on pitkä ja monipuolinen kokemus erilaisista poliittisista ja järjestöllisistä tehtävistä. Markun johtamista vaalikampanjoista ei voi jättää mainitsematta vuoden 2000 presidentinvaaleja, joissa Tarja Halonen tuli valittua valtion päämiehen virkaan.

Toinen mielenkiintoinen nimi on asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru. Kiurun nimi nousi kiintoisalla tavalla julkisuuteen, kun puoluesihteeri Jungner sanoi SDP:n puoluevaltuustossa, että puolue tarvitsee enemmän kristakiuruja kuin minnalintosia. Kiuru edusti tässä vertailussa positiivista ja tulevaisuuteen katsovaa asennetta, Lintonen ei.

Kieltämättä suurelle yleisölle samoin kuin puolueväellekin aika tuntematon Kiuru on kiinnostava vaihtoehto. Hän onnistui vajaan vuoden ministeriaikanaan saamaan yhteisymmärryksen Yleisradion rahoitusta koskevassa asiassa. Siinä asiassa moni ministeri ennen Kiurua ajoi paattinsa karille.

Kiurun mahdollinen valinta puoluesihteeriksi on kuitenkin kiinnostava ennen kaikkea siksi, että ensimmäistä kertaa Suomen politiikassa istuva ministeri jättäisi mustan auton takapenkin ja ottaisi vastuulleen puolue-elämän kenties vaikeimman urakan. Tällainen rohkeus ja itsensä likoon pano olisi melkoinen arvostuksen osoitus puoluetoiminnalle.

Jos Kiurusta tulee puoluesihteeri, nousee esiin kysymys: Missä ovat SDP:n miehet? Tähän kysymykseen on tarjolla hyvä vastaus: Kymen vaalipiiristä  ensimmäisen kauden kansanedustaja, metallimies, Ovakon entinen pääluottamusmies Jukka Kärnä.

Kärnän valinta varapuheenjohtajaksi toisi puolueen johtoon äijäenergiaa, jota SDP tarvitsee saadakseen takaisin viime vaaleissa persuja äänestäneitä perusduunareita. Tälle äijäenergialle on käyttöä siinäkin tapauksessa, että puoluesihteeriksi valitaan mies.

Kun sitten vielä Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin valitaan työmarkkina-asioita hyvin tuntevaksi jäseneksi puoluehallitukseen, alkaa SDP:n kuva palkansaajien – niin miesten kuin naistenkin – edustajana vankistua kummasti.

Mutta näistä asioista päättävät 500 valittua puoluekokousedustajaa. Tämä oli vain tämmöistä vanhan järjestöjyrän spekulointia.

Matti Tukiainen
SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Olli Pusa

"Tarkkailijan rooli antaa hyvän mahdollisuuden hieman spekuloida – erityisesti henkilökysymyksillä."

Näistä henkilökysymyksistä spekuloinnista jatkoa. Mitä mieltä olet spekuloinneista, että Veikkauksen toimitusjohtaja Risto Nieminen saateltiin pois tehtävästä liki 400.000 euron kipukorvauksen kanssa, jotta virka saadaan muuhun käyttöön. Ja yhtenä ehdokkaana virkaan on mainittu väistyvä puoluesihteeri Mikael Jungner?

Käyttäjän MattiTukiainen kuva
Matti Tukiainen

En tunne Niemisen poislähdön taustoja, en myöskään sitä lähteekö hän sen vuoksi, että paikka olisi ajateltu jollekin toiselle. Sen osaan sanoa, että näyttää Veikkaukseenkin levinneen sama pohjaton ahneus kuin moniin muihinkin yrityksiin. Varsinkin jos on niin, että Nieminen lähti omasta halustaan, en ymmärrä, miksi hänelle pitää maksaa aivan posketon lisäkorvaus. Mitä Jungneriin tulee, toivon että hän jatkaisi politiikan parissa.

Olli Pusa

Ahneuden vaarallisesta leviämisestä olemme saamaa meiltä. Ja minäkään en ymmärrä, miksi "vapaaehtoisesti" pois lähtevälle ja lähes eläkeiässä olevalle maksetaan eroamispalkkio. Ymmärtääkseni Nieminen olisi saanut saman rahamäärän olemalla firmassa jotakin tekemässä eläkkeeseensä asti. Nyt hän saa saman rahan tekemättä mitään.

Toivottavasti tuolle paikalle ei istuteta ketään poliittiseen palkkiovirkaan. Jos Jungner jatkaa politiikassa, se puhdistaa hänet epäilyistä.

R. Tyyne Kuusela

Voi helvetti sentään, SITÄKÖ sinne meinataan! taisin just lakata veikkaamasta! (lakkasin aikanaan ostamasta myös YLEn palveluksia, enkä ole hetkeäkään katunut! V...u s...tana tota huijari- ja terroristilaumaa...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mieheni ja minun fiksuin demarikaveri Jyväskylästä eli Turusen Leo kannattaa samaa ehdokasta kuin sinä. En ole vielä ehtinyt tutustua ehdokkaitten ansioihin.

Onko alueellinen tasa-arvo sinusta tärkeä asia SDP:ssä, ja toteutuuko se nyt? Keski-Suomen Tuula Peltonen ei vielä päässyt ministeriksi. Puolet puolueesta eli naiset ja sen lisäksi suuri joukko muita, esim. Keski-Suomi, kannattaa häntä varapuheenjohtajaksi. Eikä toki alueen vuoksi vaan ansioitten.

Käyttäjän MattiTukiainen kuva
Matti Tukiainen

Alueellinen näkökulma on yksi tärkeä tekijä niin puoluejohtoon kuin muihin merkittäviin tehtäviin ihmisiä pohdittaessa. Sen suhteen on kuitenkin pakko muistaa, että meillä on tällä hetkellä 6 ministeriä eli kaikista piireistä ei kuitenkaan ole mahdollista ministeriä valita. Lisäksi osana alueellista edustavuutta on huomattava myös se, että väestömäärät eri piirien alueella vaihtelevat samoin kuin puolueen kannatus. Toki tärkein kriteeri esimerkiksi ministerivalinnoissa on sen toimialan hyvä tuntemus. Eli muitakin perusteita on arvioitava saman aikaisesti alueellisen perusteen ohella. Jukka Kärnän ehdokkuus varapuheenjohtajaksi on siitä hyvä esimerkki. Minusta hänen vaalipiirinsä ei ole ratkaiseva vaan se, että hän toisi puoluejohtoon perusduunarin näkökulman.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos napakasta vastauksesta. On tärkeätä saada asiantuntijoilta kantoja eri kysymyksistä. - SAK:ta kyllä aika paljon tunnen, kun mieheni on ollut pitkään varaluottamusmiehenä.

En propagoi Tuula Peltosta tässä sen kummemin, mutta hän on koulutuksen erityistuntija, KM ja erityisluokanopettaja, maakunnan Akavan pj, demarinaisten pj jne. Arvostan häntä muutenkin, ja eniten hänen yhteistyökykyjään ja aikaansaavuuttaan.

Mitä arvelet, miksi Keski-Suomi menetti yhden kansanedustajan? En ole nähnyt asiaa puidun juuri missään, tai oikeastaan yhtään missään. Kannattaisi puida ja aika paljonkin. Keski-Suomi on nyt taantuvin maakunta taantuvien maakuntien Suomessa. Työttömyys- ja pitkäaikaistyöttömyysluvutkin sen osoittavat. Miksi demareilla ei mennyt eduskuntavaaleissa täällä yhtä hyvin kuin ennen? Ja mitä olisi tehtävä asiassa?

Keski-Suomen Viikon olemme taistellen säilyttäneet, ja sekin on jo aika paljon.

(En ole poliitikko vaan intohimoinen politiikan penkkiurheilija.)

Käyttäjän MattiTukiainen kuva
Matti Tukiainen

Tunnen Tuula Peltosen liian huonosti voidakseni sanoa muuta kuin että kansanedustajaksi pääsy on jo riittävä merkki monenlaisista kyvyistä. Itse asiassa olen törmännyt Tuulan taitoihin kerran myös karaoke-lavalla. Hän on erinomainen laulaja ja voitti erään karaoke-kilpailun joitakin vuosia sitten. Tapaus jäi mieleen, koska onnistuin itsekin pääsemään kilpailun finaaliin, mutta Tuulalle minulla ei ollut mitään mahdollisuuksia pärjätä.

Vaalitulosten analysointi vaatisi enemmän aikaa ja paneutumista. Yksi tekijä nähdäkseni on joka tapauksessa se, että perusduunari - niin mies kuin nainenkin - on jostain syystä liian usein kokenut, että SDP tai SAK ei hoida hänen asioitaan. Kyse ei ole siitä, etteikö olisi hoitanut vaan siitä, että ihan kaikkiin maailman myllerryksiin eivät voimat vain yksinkertaisesti riitä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Entisenä metallimiehenä,myös Ovakolla nuorempana työskennelleenä on helppo kannattaa Jukka Kärnää.Pääluottamusmieheksi valikoituu yleensä asiansa osaavat, toisten työtovereiden luottamusta nauttivat ihmiset.Ruotsissa Demarit valitsivat ay-taustaisen puheenjohtajan,kannatus lähti heti nousuun.Uskon ihmisten kaipaavan politiikkaan ns."maalaisjärkeä",myös elämänkokemus katsotaan vaihteeksi eduksi,nuoruuden ihannointi tuntuu olevan nykyisin jonkinverran vastatuulessa.Lopuksi,olen leikilläni joskus ehdottanut koulujen välitunneille palkattavaksi isokokoinen levyseppä,timpuri tai muu vastaava,kyllä koulukiusaaminen välitunneilla loppuu siihen paikkaan.

Pekka Manner

En kyllä hirveästi rellestäisi tuolla Yleverolla ja Kiurulla, ko. vero on todella epäoikeudenmaukainen mm vammaisille ja niille jotka eivät eettisistä syistä katsele telkkaa tai tietokonetta.

Takuueläkkeelläkin oleva joutuu maksamaan tuon ja se on todella kova veronkorotus heille.

Demarit kyllä joutuvat vastaamaan teoistaan vaaleissa ja voin jo nyt ennakoida ettei mitään voitonjuhlia tule.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Krista Kiuru on erinomainen ministeri, hyvä että ymmärsi kieltäytyä puoluesihteeriehdokkuudesta. Taloudessa saa muuten olla viisi takuueläkeläistä ennen kuin tuleva vero tulee yhtä kalliiksi kuin nykyinen tv-maksu.

Toimituksen poiminnat