MattiTukiainen

Kolmikanta osoitti taas voimansa

Kolmikanta osoitti taas voimansa

 

Sopiessaan työurien jatkamiseksi tarvittavien toimien keinoista työmarkkinajärjestöt osoittivat taas kerran kykynsä löytää yhteinen näkemys tilanteessa, jossa kansakunnan yhteinen etu sitä vaati. Taustalla on yli kolme vuotta jatkunut vääntö siitä, pitäisikö vanhuuseläkkeen alarajaa nostaa 63 vuodesta 65 vuoteen. Vääntö sai alkunsa silloisen pääministerin Matti Vanhasen kuuluisasta Rukan hiihtoladuilla saamasta neronleimauksesta, että rajan nostaminen on välttämätöntä.

Torstaina saavutettu sopu työnantajia edustavan EK:n ja palkansaajia edustavien SAK:N, STTK:n ja Akavan kesken ei sisällä eläkeiän nostoa. Sopimuksessa on sisällä muita isoja asioita, jotka yhtäältä jatkavat työuria arviolta 1,2 vuotta ja toisaalta parantavat työttömäksi joutuvien asemaa korostaen samalla myös työttömän oman aktiivisuuden merkitystä.

Vaikka eläkeiän alaraja ei nousekaan, sopimus sisältää eräitä muutoksia eläketurvaan. Osa-aikaeläkkeen ikäraja nousee yhdellä vuodella vuonna 2015 ja varhennettu vanhuuseläke – eli mahdollisuus jäädä eläkkeelle jo 62-vuotiaana – poistuu vuonna 2014.

Muutos on myös se, että työttömyysturvan (ns. eläkeputki) ikäraja nousee yhdellä vuodella 1957 ja sitä myöhemmin syntyneillä vuonna 2015. Tämän vastapainoksi 60 vuotta täyttäneellä on oikeus aktiivitoimenpiteisiin, jotka uusivat ansiopäivärahaoikeuden vanhalla päivärahan tasolla. Ikääntynyt työtön ei siis putoa toimeentulotuelle, vaikka uutta työtä ei löytyisi, kunhan osallistuu aktivointitoimiin.

Myös työttömyysturvaa uudistetaan. Merkittävin parannus on se, että ansioturvalle pääsy helpottuu siten, että nykyisen 8 kuukauden sijasta 6 kuukauden työssäololla saa oikeuden ansiopäivärahaan. Tämä on erityisen tärkeä asia nuorille pätkätyötä tekeville.

Työttömyysturvassa korostuu myös työttömän oma aktiivisuus. Kun työtön osallistuu aktiivitoimiin, hänellä säilyy oikeus 500 päivän ansioturvaan ja sen korotettu ansio-osa maksetaan 90 päivältä nykyisen 20 sijaan.

Alle 3 vuoden työhistorialla olevan ansioturvan kautta lyhennetään 500 päivästä 400 päivään. Tämä näyttää heikennykseltä, mutta kun samaan aikaan sopimuksen mukaisesti valtio panostaa enemmän resursseja nuorten yhteiskuntatakuun toteutukseen, nuoren ihmisen riski jäädä yli vuodeksi työttömäksi on varsin pieni.

Kun näihin työttömyysturvan ihmisen omaa aktiivisuutta korostaviin uudistuksiin lisätään raamisopimuksessa sovittu lomakorvauksen jaksotuksen poisto, voi sanoa, että pitkästä aikaa Suomessa parannetaan työttömien asemaa selvästi.

Ratkaisun merkitys on kuitenkin vielä itse sisältöään suurempi siinä suhteessa, missä tunnelmissa torstaina kokoontunut valtion kehysbudjettiriihi kokoontui. Tämä johtuu siitä, että kansainväliset luottoluokittajat seurasivat silmä tarkkana kehysriihen päätöksiä. Jos nyt sovitun kaltaista rakenteellista muutosta ei olisi tehty, valtion budjettiin kohdistuvat leikkaukset ja veronkorotukset olisivat olleet jopa yli miljardia euroa tehtyä suuremmat. Jokainen ymmärtää, että leikkaukset ja veronkorotukset olisivat väistämättä kohdistuneet pääosin palkansaajien kukkaroon.

Edelleen on syytä korostaa sitä, että Suomessa elää vahva kolmikantaisen sopimisen perinne. Viime vuoden lopussa tehtiin raamisopimus, joka oli kansainvälisestikin vertaillen ainutlaatuinen talouden ennustettavuutta lisäävä ratkaisu. Nyt tehty sopimus on merkittävyydeltään kenties vielä suurempi, koska sen vaikutukset ulottuvat useiden vuosien päähän. Enkä tiedä vastaavanlaisia sopimuksia muissa maissa tehdyn.

Toivoa sopii, että maan hallitus omilla ratkaisuillaan osoittaa arvostusta tehtyjä ratkaisuja kohtaan panostamalla kasvun ja työllisyyden edellytyksiin. Työntekijät ovat kantaneet suuren vastuun raamisopimuksessa ja nyt tehdyssä ratkaisussa. Myös työnantajien on aika lunastaa lupauksensa ja kantaa vastuunsa niin nuorten kuin ikääntyvienkin työllisyydestä.

Matti Tukiainen
SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Missä ovat "pyhän kolmikannan" toimet nuorten saamiseksi työmarkkinoille?

Missä ovat tulokset osa-aikatöiden ja sosiaaliturvan yhteensovittamisesta jolla oleellisesti madallettaisiin työllistämiskynnystä.

Kolmikanta kun keskittyy työssäolevien ongelmiin ja yhteiskunnan ongelmat ovat paljon syvemmällä.

Politiikkojen tulisi ottaa näistä asioista vastuuta eikä piiloutua kolmikannan selän taakse.

Sosiaaliturvan uudistus tulisi tehdä välittömästi.

Toimituksen poiminnat